- Det er litt stakkarslig. Det er helt hinsides at dette blir fremstilt som et tilbud, sier Rune Nikolaisen, som driver nettsiden Gjerrigknark.com, til Nettavisen.

De to kjøpmannsdrevne butikkjedene Spar og Joker, som begge er eid av dagligvaregiganten Norgesgruppen, reklamerer begge to denne uken med et tilbud på Tine Gräddost 380 gram på 39,90 kroner. Spar kaller dette «ukens gode frokosttilbud», mens Joker kaller det et av «våre faste juletilbud».

Priskrig

Mens slår du til på tilbudet fordi du vil spare penger, har du nok gjort en tabbe. Konkurrentene, de tre lavpriskjedene Kiwi, Rema 1000 og Extra, selger alle akkurat samme produkt til en fastpris som er godt under halvparten, 16,90 kroner.

Du kan med andre ord kjøpe to gräddoster og fortsatt har penger igjen hvis du handler der i stedet for å slå til på tilbudet hos Joker og Spar.

Det høres riktignok til historien at 16,90 kroner er en priskrigpris, der prisen er blitt presset ned til langt under normalt nivå. Det er imidlertid også en kjent problematikk at varer som blir fremstilt som tilbudsvarer, ofte kan være billigere til fastpris hos andre kjeder, slik Nettavisen tidligere har omtalt.

Kunstig lavt

Hanne Evensen, kommunikasjonssjef i Kjøpmannshuset, som driver Spar og Joker, forklarer at det dårlige tilbudet skyldes at de setter slike kampanjer langt frem i tid, før det store prisraset på juleosten.

- Det er gjerne kunstig lave priser hos lavpriskjedene. Når denne kampanjen ble satt for flere uker siden så var dette en god pris. Etterpå er prisene blitt kunstig lave, sier hun.

- Vi ser at det ikke ser bra ut, men det er ikke så mye vi kan gjøre med det. Tilbudene settes lenge i forveien og vi vet ikke hva konkurrentene gjør, sier Evensen.

Høyere kostnader

Hun sier at Spar er et helt annet konsept enn lavprisbutikkene og kan dermed ikke selge varene like dyrt.

- Spar er et supermarked med et helt annen utvalg og mye mer fagfolk i butikk. Det betyr at vi har høyere kostnader, sier Evensen.

Hun sier at noe av det samme gjelder for Joker-butikkene. De er ofte mindre butikker på mindre steder, noe som gjør dem dyrere å drive enn Kiwi- og Rema-butikker.

- Vi er også bare kjøpsmannseide butikker, der selvstendige kjøpmenn driver butikkene som franchise, og da vil vi ikke selge varer med tap, sier hun.

- Har dere vurdert å kutte prisene når dere ser at tilbudet deres ikke er så bra?

- Vi vurderer kontinuerlig alle våre priser. Det er alt jeg kan si, sier Evensen

Utsolgt.

Gjerrigknark-Nikolaisen sier han har litt forståelse for forklaringen til Evensen.

- Det er klart at Spar ikke har sjanse til å følge med, men her har de rett og slett tabbet seg ut. Problemet er at de som handler på Spar kan sluke dette, spesielt de som ikke har en Kiwi-butikk i nærheten, sier han.

I parantes bemerket: Da Nettavisen sjekket Kiwi- og Rema-butikker i Oslo sentrum onsdag, var det utsolgt for gräddost til 16,90 overalt.