Det sier Ramona Lind (45) fra Sortland, en av kandidatene til tittelen Årets Nordlending.

I januar mistet hun sin 22 år gamle sønn Charlie Dan etter at han kolliderte med et vogntog. Både mens sønnen lå i koma på sykehus og etter at han gikk bort har Lind markert seg som en sterk stemme for å innføre strengere regler på norske vinterveier.

– Jeg blir så rørt og berørt av alle henvendelsene jeg får, og over alle som applauderer meg på ulike måter. Jeg skulle gjerne vært all oppmerksomheten foruten, men etter at jeg valgte å gå ut på Facebook for å dele mine opplevelser om det som skjedde, har det også vært flere gode opplevelser, så rart det enn kan høres ut. Det gode har bestått i all støtten, rausheten og omsorgen jeg har blitt møtt med fra det norske folk. Jeg setter også stor pris på at jeg har unngått hets fra nettroll, sier Ramona Lind.

Hun tror nominasjonen som Årets Nordlending skyldes at veldig mange kjenner på den samme frykten som hun både har kjent på og fått erfare konsekvensene av.

– Ved å nominere meg viser folk at de gir støtte til saken; arbeidet for å få ned antallet ulykker der vogntog er involvert. De som kjører på nordnorske veier vet hva det handler om. Ofte går det bra, men slett ikke alltid, beklager Ramona Lind.

Bygger minnesmerke

Engasjementet for å skape tryggere forhold på vinterveiene har bidratt til å gi livet hennes fortsatt mening. Det samme gjør sønnen hennes, som fylte 17 år tidligere denne uka.

– Jeg tok to store avgjørelser etter ulykken. Den første var at «dette skal jeg stå i» da jeg la ut et innlegg på Facebook dagen etter ulykken og så alle henvendelsene jeg fikk. Innlegget ble delt over 10.000 ganger. Da Charlie døde etter ti uker, bestemte jeg meg for at jeg ikke skulle legge meg på sofaen og trekke teppet over hodet. Det har jeg heller ikke gjort. Jeg har reist veldig mye i år, men det kanskje viktigste jeg har gjort var at jeg sammen med kjæresten og sønnen min begynte å bygge et minnesmerke over Charlie, et naust på gården der jeg bor. Dette prosjektet har vært en del av sorgarbeidet, sier Lind.

Regler må endres

Hun er lagt fra fornøyd med framgangen i arbeidet for å få tryggere forhold på nordnorske vinterveier og holder fast på at vintervedlikeholdet må bli bedre og at det må gå raskere å få strødd veiene.

– Vi må også få regelendringer for europeiske sjåfører, måten de jobber på og betingelsene de har. De er presset på alle mulige måter, spesielt når det gjelder lønn, arbeidstid og arbeidsforhold. Mange ting som foregår innenfor den bransjen minner om menneskehandel, mener Ramona Lind.

Begynner på nytt

Hun beklager at det i dag ikke finnes noen alternativ til den stadig økende godstransporten på veiene i landsdelen.

– Det finnes ikke noen raske løsninger på utfordringene, bortsatt fra bedre veivedlikehold. Jeg akter å bidra med mitt også i fortsettelsen gjennom bruk av min stemme og mitt engasjement. Nominasjonen som Årets Nordlending er et godt bidrag for å få oppmerksomhet rundt disse utfordringene, mener Ramona Lind.

Selv sliter hun fortsatt med ettervirkningene av tragedien som rammet sønnen hennes.

– Jeg skulle begynne i ny jobb, en lederstilling, dagen etter ulykken. Den jobben måtte jeg la gå fra meg, så når jeg skal begynne å arbeide igjen må jeg begynne helt på nytt. Det har jeg så langt ikke vært klar for å gjøre, så jeg venter spent på 2020 og håper at det blir et annerledes og bedre år enn 2019.