Gå til sidens hovedinnhold

Qatar–boikott: Er Glimt smart eller feig?

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

I skyggen av seriekamper og trekning av motstandere i Champions League-kvaliken forbereder Bodø/Glimt seg til et viktig ekstraordinært årsmøte torsdag kveld. Forslaget fra styret i klubben er ikke overraskende at årsmøtet bes følge innstillingen fra Norges Fotballforbund, altså å si nei til boikott.

Vel vitende om at dette er en sak som opptar mange supportere sterkt, sukrer glimtstyret sitt nei til boikottinnstilling med å si « ... situasjonen i Qatar skal følges fortløpende slik at boikott som virkemiddel kan vurderes helt fram til VM-start». Ved faktisk å åpne for at en boikott KAN skje om ikke Qatar retter seg etter de mange henstillingene og oppfordringene fra fotballverdenen, er det ikke utenkelig at boikott – tilhengerne kan være med på forslaget fra styret.

Innstillingen framstår dermed som politisk smart og som en håndsrekning til de mange supporterne i Glimt som har engasjert seg. Samtidig heter det i innstillingen at «Styret ber årsmøtet om å slutte seg til de tiltak som er beskrevet i Qatar-utvalgets rapport ...»

Rapporten det vises til har møtt mye motstand og har fått karakteristikker som både feig og unnlatende. I arbeidet med den skiftet en sentral boikott – tilhenger, Tromsøs Tom Høgli, side. Den tidligere Glimt-spilleren har gått fra å være klar på at boikott er helt nødvendig til at det i stedet bør satses på dialog og verbalt press fra forbund og organisasjoner.

Ett av problemene til Tom Høgli, og selvsagt også de andre i Qatarutvalget som sa nei til boikott, er at i dagene etter den ble levert har det dukket opp enda mer informasjon om uakseptable forhold i Qatar. Blant annet viser det seg at til tross for løfter fra myndighetene i Qatar, er det flere arbeidsgivere som tviholder på kafala – systemet, som i realiteten gjør arbeidere til slaver. Kafala er fjernet i teorien, men ikke i praksis

Det har også vært mye støy rundt den kenyanske fremmedarbeideren, Malcolm Bidali, som ble arrestert etter å ha blogget om de kritikkverdige forholdene for dem som jobber med VM – anleggene. Han er nå løslatt, men risikerer fortsatt 10 års fengsel for sine meninger.

Den rapporten Glimt ber sine medlemmer om å slutte seg til har altså fått kraftig kritikk.

Glimts supportere har vært med på en uttalelse som blant annet sier: «Dette handler ikke om kortsiktige konsekvenser for norsk fotball. Det handler om hvordan fotballen skal være i framtiden. Et nei til VM i Qatar er et nei til en korrupt fotball som fører til lidelse og død. Det er samtidig et ja til en bedre og mer rettferdig fotball.»

Spørsmålet foran Glimts årsmøte er om medlemmene kan si seg såpass fornøyd med at Glimt åpner for at boikott kan vurderes helt fram til VM i Qatar starter i november 2022 at de støtter styrets forslag. Eller om de får Glimt til å innta samme posisjon som Tromsø IL. TIL – direktør Øyvind Alapnes sier det sånn: «Hver gang vi sier ordet dialog, så sitter det en gjeng i FIFA og ler av oss. Korrupsjonen i FIFA har pågått siden organisasjonen ble stiftet. I hvilken grad har dialogstrategien fungert?»

Torsdag kveld får vi vite om Glimt går for dialog eller boikott. Det mobiliseres i begge leire. Det har vel ikke skjedd i Glimts over 100-årige historie at et årsmøte stemmer ned forslag fra styre og klubbledelse. Men så har det vel heller ikke skjedd at en sak har skapt et så stort engasjement blant supporterne som akkurat denne.

Hele innstillingen:

Styret støtter ikke forslaget om umiddelbar boikott av VM 2022. Styret ber årsmøtet om å slutte seg til de tiltak som er beskrevet i Qatar-utvalgets rapport og at situasjonen i Qatar skal følges fortløpende slik at boikott som virkemiddel kan vurderes helt frem til VM-start.

Kommentarer til denne saken