Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Det ser for øvrig også ut som det har blitt varmt på Frode Thomassens kontor, når vi ser sanksjonene Glimt ilegger fire supportere, med utestengelse for bruk av ulovlig pyro. Attpåtil resulterte dette i bot fra politiet på totalt 32.000 til de sanksjonerte.
Det kom ikke som noen overraskelse at klubben velger å sanksjonere for ulovlig pyrobruk: Det er linjen de har lagt seg på.
Det som heller ikke er overraskende er at sanksjonene kommer i etterkant av årsmøtet, på tross av at pyrobruken det nå sanksjoneres mot fant sted på Myra i november 2022.
Supporterklubbens leder har ved flere anledninger forespurt sanksjonene før årsmøtet, men uten hell. Flere supportere har nemlig tidligere fått sin straff redusert gjennom årsmøtet. Det framstår åpenbart at klubben ikke ønsker å diskutere sin ufravikelige tilnærming til et sanksjonsreglement de hevder å ha utarbeidet sammen med supporterne.
Sanksjonsreglementet Glimt benytter ble vedtatt i 2019, etter at klubben stengte hele J-feltet i en periode. Det er verdt å nevne at dette sanksjonsreglementet aldri ble signert av flere i styret. En kan også føye til at klubben ikke hadde supporterkoordinator (SK) på dette tidspunktet. Sanksjonsreglementet er for ordens skyld en blåkopi av Vålerengas.
Det er som kjent ikke første gang Glimt ønsker å utestenge supportere. I 2019 ble en supporter kastet ut fra stadion for å ha tent bluss i anledning Arild Bergs bortgang. Mot Kauno Zalgiris i 2020, ble det brukt pyro fra en lift utenfor(!) stadion. Det resulterte i en bot til klubben som daværende arrangementsansvarlig Ørjan Heldal forsøkte å få supporterne til å betale for å unngå videre sanksjonering.
I årene etter har det i takt med det økte engasjementet vært flere tilfeller av ulovlig pyro på Myra, og påfølgende sanksjoner i form av lange utestengelser for enkelte.
Som del av researchen til denne teksten, snakket jeg med Mads Skauge ved Nord universitet, som har idrettspublikum, fotballkultur og supporterskap som forskningsinteresse. Han forteller at «stående og syngende supportere», som det heter, anser seg som dedikerte deltakere snarere enn tilskuere.
Ideologisk bevisste supportere ser det som sin oppgave å være premissleverandør for stemningen, som skal være autentisk: Den beste atmosfæren er den supporterne selv skaper, ikke den som forsøkes initiert av arrangøren. Sentrale stemningsskapende redskap er tifo (bannere, flagg, plakater, kasteruller etc.) og pyrotekniske virkemidler for å skape et visuelt show.
Det er betydelig prestisje i supportermiljøer hva gjelder å sette det beste avtrykket på en kamp. Når Glimt håndhever annerledes enn andre, havner supporterne ifølge Skauge i spagat mellom på den ene siden å hevde seg i kulturkampen, og på den annen side vissheten om at å delta i den med virkemidler som pyro innebærer utestengelse fra den kulturen de ønsker å fremme.
Det er derfor ikke så enkelt som at de som blusser burde visst bedre eller ikke har grunn til å klage over straffen. Det er ikke slik at Glimt-supportere skiller seg fra norske supportere generelt med hensyn til blussing; det er snarere Glimt som klubb som skiller seg fra resten av Fotball-Norge.
Sånn sett er det mer nærliggende at Glimt endrer seg enn at supporterne gjør det, uansett hvor formelt rett Glimt måtte ha i sin bokstavelige tolkning av regelverket, tror Skauge, som ellers ikke ønsker å ta parti i saken.
Undersøkelser på sosiale medier viser at Glimt er den eneste klubben som sanksjonerer på denne måten (med henholdsvis tolv, 15 og 20 kamper). For ikke å snakke om bøter som gis av politiet. På tross av store pyroshow og massiv pyrobruk i Eliteserien og OBOS-ligaen som har vært ulovlig, har ingen supportere fra andre klubber blitt bøtelagt eller ilagt sanksjoner i samme grad som i Bodø. En kan altså tolke det dertil at Bodø-politiet har andre tilnærminger.
Likhet for loven er det heller ikke på Myra: Innsatsleder i politiet Vegard Kristiansen gikk ut i media og fortalte at de ikke ønsket å gripe inn når Zürich-supporterne benyttet pyro.
La oss se på hvordan andre klubber gjør det. Vålerenga opererer med fem kamper utestengelse (med samme sanksjonsreglement) og ingen bøter. Stabæk ga fire kamper for blussing på straffescoring. Sarpsborg gir to kamper for første lovbrudd, deretter henholdsvis fem og ti. I Ålesund og Tromsø fikk bruk av pyro ingen konsekvenser i form av utestengelse.
I Trondheim har det ikke vært sanksjonert for pyro, men supporterne har i samråd med klubben kommet til løsninger som innebærer «innestengelse». I ordets betydning fungerer dette motsatt av utestengelse, hvor straffen består i at de skyldige får stadionoppgaver på kampdag. De vil da kunne delta på supporterfeltet under kamp. Dette er noe de har jobbet fram med klubben for å vise at det blir konsekvenser, men som samtidig ikke er så radikale at det ødelegger dialog og samarbeid med supporterne. Slike løsninger krever imidlertid dialog, noe vår klubbledelse virker mindre interessert i.
Det føles svært urettferdig at man i Bodø velger å sanksjonere og anmelde supportere på denne måten. Arrogansen som klubben viser er mest av alt trist. At daglig leder i klubben, Frode Thomassen påberoper seg uttalelser som at han er stolt over det «vi» har fått til med supporterne, gjør det ikke bedre.
For opplevelsen til mange av supporterne er en annen. Klubben er i ferd med å ødelegg tilliten til mange av supporterne. Ifølge klubben selv, er dere ingenting uten «oss». Nå er dere i ferd med å miste mange av oss. Vi vil bare det beste for klubben, og av og til får vi inntrykk av at klubben ikke vil det samme for oss. Vi håper på mer reell dialog framover, men det haster, for klubben har ikke grepet de tidligere forsøkene på dialog på den måten de burde.
Avslutningsvis oppfordrer jeg styret i J-feltet til å forkaste det nåværende sanksjonsreglementet.