En broket forsamling var samlet for å protestere mot hendelsen og demonstrasjonstoget begynte sakte å bevege seg forbi meg.

Der paraderte gamle damer med portretter av Stalin side ved side med unge menn som bar faner med nazistiske symboler; andre verdenskrigs hovedmotstandere, forent i sin motstand mot Jeltsin og vestliggjøringen av Russland.

Der og da lærte jeg at mange av oss henter det ut av historien som vi har nytte av, og glemmer alt det andre.

Tanken på denne demonstrasjonen dukker opp hver gang Putin eller en av hans tilhengere bruker historien for å rettferdiggjøre krigen i Ukraina.

For Russland er et land som aldri har tatt noe oppgjør med de mørkere sidene av sin historie, i stedet har man forandret og retusjert historien slik at den alltid passer med nåtiden.

De gamle damene og nazistene dukket senest opp i mitt hode da jeg leste den russiske skistjernen Veronika Stepanovas kritikk av Emil Iversen.

Hun liker dårlig at Iversen har kritisert Russlands invasjonen og ber ham ifølge VG besøke monumentet over sovjetiske soldater på Vestre Gravlund. Der kan han ifølge henne lære seg at naboland bør behandle hverandre med respekt.

Stepanova er 21 år, og altså født etter at Vladimir Putin kom til makta.

Det hun vet om historien har hun altså fra russisk skole og russiske medier, begge i økende grad brukt for å fremme Putins versjon av Russland; et unikt land som aldri gjør noe galt, men som likevel lever under en stadig trussel fra Vesten.

Slik sett er Stepanova representativ for i hvert fall en del av sin generasjon.

For dem er Russland den eneste naturlige arving til Sovjetunionen og alle de andre tidligere sovjetstatene en del av et russisk imperium som ble etablert av Katarina den Store på 1700-tallet.

Hadde Stepanova visst litt om de sovjetiske soldatene hun ber Iversen lære av ville hun også visst at svært mange av dem ikke var russere.

Det totale antallet ukrainere som tjenestegjorde i Den Røde Armé under andre verdenskrig var for eksempel nær 25 prosent og mange av dem falt under frigjøringen av Øst-Finnmark.

At Stepanova bruker denne frigjøringen for å hylle Putin og be Norge utvise godt naboskap overfor Russland er over grensa for parodien.

Den samme Putin som altså viser sitt gode naboskap overfor Ukraina ved å massakrere soldater fra det samme landet som bidro så sterkt til å redde Russland - og Norge - fra Hitler.

Stepanovas uttalelse er også et bevis på at Putins bruk av skoleverket og media til å forvrenge historien har lykkes.

Nå strammes dette grepet enda mer, i retning av det som kun kan kalles hjernevask av russiske barn.

Det er nylig lansert en egen læreplan som skal brukes for å fortelle barn ned til 1. klasse om bakgrunnen for krigen i Ukraina.

Der vil elevene lære at Russland alltid har brydd seg om Ukraina, fordi man er ett folk som det kan ikke være noe hat mellom. Men nazister tok makta i Ukraina i 2014 og har deretter bedrevet folkemord på den russiske befolkningen.

Slik prøver Putin å sikre seg at hans skistjerner om 20 år ber kritikere av Russlands kriger besøke monumentet over heltene fra Butsja, Mariupol og Krematorsk.

Dette er brutale krigsforbrytere i resten av verdens øyne, nå skal de bli nasjonale helter for russiske skolebarn. Med full kontroll over media når heller ingen annen versjon inn til ungene.

Både Stalin og Hitler var mestre i å bruke historiske myter og forvrengninger til å sikre seg støtte i folket. Putin har altså noen blodstenkte lærebøker å hente sine metoder fra.

Og som demonstrasjonen i Moskva i september 1994 viste; det to går gladelig side ved side kampen mot demokrati og fred. Nå vandrer en tredje figur der sammen med dem.