Gå til sidens hovedinnhold

Prestisjepris til AN: - Et journalistisk mesterverk

Artikkelen er over 1 år gammel

Prosjektet «Jenta ingen kan hjelpe» i Avisa Nordland vant prisen for beste journalistikk i Amedia 2019. Det handler om Mia på 21 år som har blitt en pingpongball i et behandlingssystem der ingen vil ta ansvar for henne. - Et journalistisk mesterverk, skriver juryen i sin begrunnelse.

Avisas journalister Siri Gulliksen, Alexander Kjønsø Karlsen, Anders Bergundhaugen og fotograf Tom Melby jobbet med historien om henne gjennom tre måneder fram til den ble fortalt i sin helhet gjennom 44 sider i helgemagasinet «Endelig helg» 23. februar i år.

Her kan du lese de ti kapitlene.

De møtte henne første gang da hun ble framstilt for varetektsfengsling etter å ha angrepet en pleier i en kommunal bolig med kniv. Fire år tidligere hadde hun vært skolens revystjerne og vunnet en nasjonal quizkonkurranse.

Før møtet i retten hadde hun sittet 16 måneder i varetekt, hatt 20 akuttinnleggelser og enda flere selvmordsforsøk bak seg.

Hva var det som hadde skjedd, ville journalistene i Avisa Nordland finne ut av.

«De har levert et journalistisk mesterverk som berører, opprører, engasjerer og utfordrer. De har gitt et utsatt enkeltmenneske en stemme som er så sterk at den er blitt sak for våre fremste folkevalgte og har ført til endringer for kvinnen selv, Mia, og stor oppmerksomhet for de mange som befinner seg i samme situasjon som henne; for syke til å være i fengsel, men for friske for psykiatrien.

Med sitt grundigste og mest omfattende journalistiske prosjekt noensinne og med tidenes lengste reportasje, har Avisa Nordland ivaretatt pressens viktige samfunnsoppdrag på en fremragende måte. «Jenta ingen kan hjelpe» er et forbilledlig stykke gravejournalistikk, levende, respektfull og godt fortalt, gjennomført med imponerende faglig tyngde, etisk og juridisk stødighet og på en måte som alle journalister kan la seg inspirere av og lære av,» skriver juryen i sin begrunnelse.

- Pris til Mia

- Dette er først og fremst en pris til Mia og hennes kamp for å bli hørt, og en anerkjennelse av den jobben som hennes få, men standhaftige støttespillere har gjort i mange år og ganske sikkert kommer til å fortsette å gjøre i lang tid framover, sier AN-journalistene Siri Gulliksen, Alexander Kjønsø Karlsen, Anders Bergundhaugen.

– Det som gjør denne saken så spesiell, er at «alle» er enige: Mia trenger hjelp. Men det finnes så mange ulike syn på hva som er riktig vei til målet. At alle gjør det de plikter, er ikke nok til å hjelpe Mia - som har falt mellom alle stoler hos kriminalomsorg og psykiatri, sier de.

- Vi ønsker å takke kolleger og ledere i Avisa Nordland for å ha latt oss gå i gang med dette gigantiske prosjektet. Og Senter for undersøkende journalistikk i Bergen for uvurderlig coaching på veien.

- Rørt og stolt

Den årlige Amedia-prisen for beste journalistikk henger høyt. Det er over 70 mediehus landet rundt som er en del av konsernet. Prisen ble delt ut søndag kveld under Amedias lederkonferanse i Alta.

Sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen berømmer journalistene som har gjort jobben.

- De har utført en fantastisk jobb og vært ekstremt utholdende. Det er vanskelig for andre å forstå hvor krevende dette har vært. Jeg vil også trekke fram nyhetsredaktør Vibeke Madsen som har jobbet tett sammen med journalistene. Dette er også et løft og en lagseier for en samlet redaksjon som har stått på og løst alle andre oppgaver slik at våre kolleger kunne prioritere denne saken over så lang tid. Prisen er en sterk anerkjennelse av jobben vi gjør. Jeg er både rørt og stolt over å jobbe sammen med så mange dyktige medarbeidere, sier Hanssen.

Samfunnsoppdrag

Her er juryens begrunnelse for Prisen for beste journalistikk i Amedia 2019

"Den store journalistprisen i Amedia for 2019, prisen for beste journalistikk, går til Avisa Nordland for prosjektet «Jenta ingen kan hjelpe». Avisen og journalistene Siri Gulliksen, Alexander Kjønsø Karlsen, Anders Bergundhaugen og fotograf Tom Melby har levert et journalistisk mesterverk som berører, opprører, engasjerer og utfordrer. De har gitt et utsatt enkeltmenneske en stemme som er så sterk at den er blitt sak for våre fremste folkevalgte og har ført til endringer for kvinnen selv, Mia, og stor oppmerksomhet for de mange som befinner seg i samme situasjonen som henne; for syke til å være i fengsel, men for friske for psykiatrien.

Med sitt grundigste og mest omfattende journalistiske prosjekt noensinne og med tidenes lengste reportasje, har Avisa Nordland ivaretatt pressens viktige samfunnsoppdrag på en fremragende måte. «Jenta ingen kan hjelpe» er et forbilledlig stykke gravejournalistikk, levende, respektfull og godt fortalt, gjennomført med imponerende faglig tyngde, etisk og juridisk stødighet og på en måte som alle journalister kan la seg inspirere av og lære av.

«Jenta ingen kan hjelpe» startet for Avisa Nordland høsten 2017 da de var til stede i en rettssal der en ung 21 år kvinne ble fremstilt for videre varetektsfengsling etter å ha gått til knivangrep på en pleier ved en kommunal bolig på Helgeland. Jenta ble ført inn i rettssalen av tre politibetjenter, med bamse og en stor smokk i handa. Hun så ut som og oppførte seg som et lite barn.

Det kunne ha blitt med en vanlig nyhetssak fra retten. Men utviklet seg til noe langt mer. For avisen ville vite mer om denne jenta som fire år tidligere var skoleklassens revystjerne og vinneren av en nasjonal quizkonkurranse, men som da de møtte henne hadde sittet 16 måneder i varetekt, hadde 20 akuttinnleggelser og enda flere selvmordsforsøk bak seg. Hva hadde skjedd?

Nødvendig utropstegn

Avisa Nordland innledet en dialog med Mia, vant hennes fortrolighet og fikk henne til å åpne seg og sin historie. I slutten av 2018 bestemte avisen seg for å sette tre journalister på saken, og de jobbet fulltid med historien om Mia i tre måneder frem til den ble fortalt i sin helhet gjennom 44 sider i helgemagasinet «Endelig helg» 23. februar i år. Den dagen ble Mia hørt. Vi ble kjent med livet, tankene og hverdagen hennes og den behandlingen hun får. Vi fikk innblikk i hvordan hun er blitt en pingpongball i et behandlingssystem, og hvordan alle har spilt ballene fra seg.

Historien om Mia er presentert på en svært god og leservennlig måte, også på nett. Avisa Nordland har aktivt samarbeidet med gode hjelpere både internt hos Produktutvikling i Amedia og eksternt hos Senter for Undersøkende journalistikk i Bergen og en ekspert på presseetikk. Dette har bidratt til å heve kvaliteten på serien.

Saken handler om et enkeltindivid, men den handler også om politikk, behandlingssystemet vårt, om hvordan vi har innrettet oss som samfunn overfor noen av våre svakeste.

«Jenta ingen kan hjelpe» framstår som et nødvendig utropstegn.

Gratulerer med prisen. Årets beste journalistikk i Amedia."

Avisa Nordlands sak om milliardspillet i Bodø, ved journalist Siri Gulliksen, var en av fire finalister til å vinne prisen for årets beste undersøkende journalistikk i Amedia. Det var Telemarksavisa sin reportasjeserie om Hege som fikk to barn med sin far, som vant prisen.

Kommentarer til denne saken