Politiske stormkast i vente

Det koker i Meløy nå, der politikerne aldri før er blitt så til de grader utfordret på sitt eget oppdrag

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det brygger opp til tidenes politiske dragkamp i Meløy, der det eneste sikre er at stormkastene kommer til å bli svært tøffe. Arenaen er en økonomiplan som er foreslått saldert gjennom nedleggelse av skoler i bygder som dermed blir satt opp mot hverandre.

Det er noe friskt over kommunedirektør Adelheid Kristiansens ambisjoner når det kommer til forslaget om strukturendringer i Meløy kommune. Budskapet er nemlig mer enn 25 år gammelt, men aldri før har det vært så tydelig fra den som innbyggerne må kunne forvente har den aller beste innsikten i kommunens økonomiske helse.

Så spørs det da, som i alle andre kommuner, om kommunestyrets politikere evner å sette seg inn i det faktagrunnlaget som nå ligger til grunn for forslaget, og å bringe denne kunnskapen videre til velgerne. Vi kan nemlig ikke vente at innbyggerne skal ha de samme forutsetningene til å forstå den økonomiske situasjonen som politikerne, som på sin side har fått den opplæringen som skal til for å ta inn hvilke utfordringer som venter på ansvarlige svar.

Rådhuset har fått nye kommunalsjefer for oppvekst og helse og omsorg, som Kristiansen har utfordret for å sikre den økonomiske bærekraften kommunestyret har etterlyst i en årrekke, og i oppdraget hun er satt til å løse. Kommunalsjefene inngår i strategisk ledergruppe, som unisont har landet på at de økonomiske utfordringene ikke kan løses uten konsekvenser for skolene på Meløya, Halsa, Reipå og Glomfjord - og at Vall sykehjem erstattes av boliger i klynge med heldøgns omsorg.

Det koker i Meløy nå, der politikerne aldri før er blitt så til de grader utfordret på sitt eget oppdrag - nemlig å se helheten når de skal vedta 2021-budsjettet og disponere kommunens inntekter i årene som kommer. De har allerede gitt kommunedirektøren fullmakt til å nedbemanne i samråd med de tillitsvalgte, men hva skjer når Meløya, Reipå, Halsa og Glomfjord de kommende ukene ringer dem ned for å dem til å kjempe for den bygda de er valgt inn for å verne om.

Før siste valg sto skjebnen for legekontoret i Glomfjord på spill. Det var nok en av grunnene til at Glomfjord sørget for å få flere inn i kommunestyret, der nærmere halvparten av de faste medlemmene nå har sterke relasjoner til industristedet. Halsa er også godt representert, med politikere i posisjonen. I den andre enden av skalaen finnes Meløya og Reipå, som ligger svært tynt an når det kommer til faste representant i kommunestyret.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken