Mann, passert 53 år litt over middels på det meste i livet. Prøvd mye, vært ambisiøs, tatt de utfordringer livet har servert og frem til de siste årene alltid vært engasjert. Ikke partipolitisk, men vært engasjert over samfunnet og dens små, - og store utfordringer .

Jeg er nå kommet inn i fase hvor jeg er blitt dritlei nyheter. Jeg har nesten utviklet en nyhetsangst. Selvfølgelig en angst som kan behandles men allikevel en angst som ikke er bra. Jeg har vært, og ønsker å være engasjert. Men nå orker jeg ikke flere nyheter eller politisk utspill som mangler substans.

Nå som valgkampen er i gang er jeg redd nyhetsangsten kommer til å eskalere. Her er vi, her er jeg og alt vi kan få til er i gang, huhei! Politikere skal krangle om hvem som har det dårligste opplegget for Norge. De reiser nå rundt og legger frem planer og deler ut monopolpenger som siden blir glemt.

I dette valget lager politikerne nyhetene selv. Større makt og egne nyhetskanaler gjennom sosiale medier gjør at politikere kan hoppe over de kritiske mediene og unngå kritiske spørsmål. Det er en farlig utvikling som sammen med en tabloid presse ikke viser hele bildet, bare store fete overskrifter.

Før var partiene i stor grad er prisgitt journalistenes implisitte regi på fjernsynet, aviser og radio. Nå har de fått fritt leide i sosiale medier. Politisk TV-reklame er ikke lov i Norge, men flommer over i sosiale medier. Paradoksalt nok lider den politiske kommunikasjonen også her av en mangel på gjennomsiktighet og åpenhet. Igjen fungerer infrastrukturen – malen som preger formen på de politiske budskapet – på en måte som undergraver en åpen utveksling av politiske alternativer. Og også her er det som er en individuelt rasjonell måte å kommunisere på for de enkelte partiene, ikke i tråd med en idealene for en åpen demokratisk offentlighet.

Ja jeg vet, politikk handler jo om vår hverdag og vår fremtid. Det handler om hvordan Norge skal se ut om noen tiår – det handler om hvilke utgangpunkt vi har for å leve gode liv også i fremtiden. Det handler om min gamle mor. Mitt liv, ditt liv og hvordan vi skal leve og bo. Det handler om fordeling av midler og goder. Det handler om alt!

Jeg tror vi bare må engasjere oss. Selv med journalister og redaktører som teller klikk og jakter på fete overskrifter. Hva om vi fikk egne journalister som bare jobbet med positive saker i valgkampen, ville jeg da føle engasjementet komme tilbake, og nyhetsangsten bli behandlet. Hva hvis hele pressen gjorde det samme?

Vi har spesialister på så mange områder, fra volleyball til Senterpartiet. Hva ville skjedd hvis hver større redaksjon fikk en journalist som utelukkende graver etter positive, veldokumenterte, vesentlige nyheter. En medarbeider som er underlagt de samme fakta krav som børsreporteren, men som utelukkende rapporterer om endringer og oppdagelser som gjør verden til et bedre sted?

Tenk på det, før neste nyhetssending tar dere.

Godt valg!