Brudd i forhandlingene mellom Finnmark og Troms: - Vi har trukket oss fra alt

Artikkelen er over 2 år gammel

Finnmark trakk seg fra fusjonsforhandlingene med Troms før noe er spikret om det nye storfylket. Departementet ber fylkene ta ansvar.

DEL

I ettermiddag skulle den tredje og siste forhandlingsrunden mellom Troms og Finnmark avsluttes før hvert av fylkestingene i desember skal fatte sine første formelle vedtak om det nye storfylket i nord.

Men nå er det brudd mellom partene ved forhandlingsbordet i Tromsø, melder NRK.

Like mange

Det er Finnmarks forhandlingsdelegasjon med fylkesordfører Ragnhild Vassvik i spissen som har takket for seg.

- Vi har ikke blitt møtt på liketallsprinsippet, sier Vassvik til Nordlys.

Hun viser til den såkalte fellesnemnda som skal velges politisk, og som skal lede den videre fusjonsprosessen fram til 1. januar 2020.

Verken sammensettingen eller mandatet for denne nemnda er avklart, men Finnmark krevde at de to fylkene skulle ha like mange representanter til tross for at Troms har langt flere innbyggere.

- Jeg synes ikke det skal legges til grunn. Vi er blitt tvunget inn i denne situasjonen som overhodet ikke er ønsket av oss. Da er det også utrolig viktig at vi blir betraktet som en likeverdig part, sier Vassvik.

Ville utsette

Delegasjonen fra Troms var villig til å gå med på lik representasjon. Men de ønsket at mandatet for fellesnemnda skulle være avklart, og at brennbare spørsmål som hvor hovedstaden skal være skulle utsettes til et senere tidspunkt.

I går fortalte fylkesrådsleder i Troms, Willy Ørnebakk (Ap), at det lå an til enighet både om navn på det nye fylket, og om hvor mange representanter som skal sitte i det nye fylkestinget fra 1. januar 2020.

Men han vedgikk samtidig at sentrale spørsmål fortsatt gjensto. Blant dem er hvilken by som skal være den politiske og administrative hovedstaden i nord - og altså sammensttingen av fellesnemnda.

Ingenting avklart

Etter dagens brudd er det ikke noe som er spikret i fusjonsprosessen mellom Finnmark og Troms.

Dermed vil det ikke komme noe vedtak i årets siste fylkestingsmøter i desember.

- Nei, vi har trukket oss fra alt. Vi vil ikke fremme noen sak for fylkestinget før alt er klart, sier Vassvik til Nordlys.

I utgangspunktet skulle begge fylker levert vedtak - helst likelydende - til Kommunal- og moderniseringsdepartementet om navn på det nye fylket, antallet representanter i fylkestinget - og revisor for bruken av 30 millioner kroner som er bevilget til prosessen.

- Ta ansvar

Departementet fastslår at fusjonen er vedtatt, og at prosessen må fortsette.

- Stortinget har gjort et vedtak om at Troms og Finnmark skal slås sammen til ny fylkeskommune. Vi forventer at fylkene følger opp vedtaket i tråd med de føringer som er lagt, og at partene tar ansvar for komme fram til et godt resultat, uttaler statssekretær Kristin Holm Jensen (H) til Nordlys.

Ragnhild Vassvik ser at forhandlingene må fortsette.

- Vi vil gjerne komme sammen igjen. Men da må Troms vise vilje til å komme oss i møte.

- Tror du det skjer i tide til desembermøtet i fylkestingene, eller vil dere la julefreden senke seg?

- Kanskje er det best vi gjør det.

Dersom partene ikke klarer å bli enige, må departementet overta.

- Tror du det gir bedre resultater for Finnmark?

- Nei, det er ikke sikkert, men jeg tror ikke det blir noe dårligere. Den sjansen tar vi, sier Vassvik.

Artikkeltags