Høyres utfordring i Bodø: "Det heteste navnet nå er Daniel Bjarmann-Simonsen"

Jan-Eirik Hanssen nevner flere navn på blokka til Høyres ordførerkandidatur.

Jan-Eirik Hanssen nevner flere navn på blokka til Høyres ordførerkandidatur.

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

AproposDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kjære leser. Lørdag er Erna Solberg igjen på Bodø-besøk. Statsministeren er en hyppig gjest i Bodø. Før kommunevalget for halvannet år siden stilte hun flere ganger opp for å bidra til at ordfører Ole Hjartøy skulle få fortsette. Bodø var Høyres håp i et valg der Høyre-ordførerne rundt om i landet var på vei ut av kontorene sine.

Høyre ble den store valgvinneren i Bodø, men tapte makta. Da både Senterpartiet og MDG valgte sosialistisk side ble Ida Pinnerød (Ap) ny ordfører.

Etter nederlaget ble Hjartøy NHO-direktør i Nordland. Han søkte fritak og trakk seg ut av lokalpolitikken. Spekulasjonene om hvem som skulle etterfølge Hjartøy som ordførerkandidat startet umiddelbart. Snart to år senere er utfordringen den samme: Partiet mangler en tydelig leder med evne til å lede og begeistre.

Det er et paradoks at mangelen på en lederskikkelse så langt ikke har rammet partiets popularitet. I meningsmålingen som Infact utførte for Avisa Nordland i mars fikk Høyre en historisk oppslutning på hele 38,4 prosent. Det er det høyeste tallet som er registrert for partiet i Bodø siden 1947.

Det er verdt å merke seg at målingen ble tatt opp rett i etterkant av en ny eiendomsskatt som skapte opprørstilstander i Bodø. Ferskt i minnet var også Ernas Bodø-besøk der hun ga endelig klarsignal til realiseringen av «Ny by - ny flyplass».

Når Erna Solberg møter folk i Glasshuset lørdag er det for å bidra til høstens stortingsvalg. Men i Bodø er man like opptatt av å vite hvem som blir ordførerkandidat om to år.

Mange ønsker seg nok et come back av Ole Hjartøy. Det er urealistisk. Han har aktivt meldt seg ut av politikken og ga seg på topp. Hjartøy blir dessuten 64 år om to år. Odd Emil Ingebrigtsen er også et navn som ofte trekkes fram. Ingebrigtsen tapte kampen om førsteplassen til stortingsvalglista etter å ha latt seg overtale til å stille. Han har tidligere slått fast at det er helt uaktuelt å stille som ordførerkandidat.

Leder i Bodø Høyre, Hans Petter Horsgaard, må også nevnes. Han er lite synlig og har fått skylda for dårlig grunnarbeid da Bodø Høyre tapte førsteplassen på Stortingsvalglista. Han er neppe aktuell. Det samme gjelder gruppeleder i bystyret, Grethe Monica Fjærvoll. Lars Vestnes er tidligere pekt på som aktuell kandidat, en fersk nykommer i bystyret med næringsbakgrunn. Han har ikke markert seg, og er ikke lenger en kandidat det snakkes om.

Det heteste navnet nå er Daniel Bjarmann- Simonsen. Han var Ole Hjartøys høyre hånd, er blitt 31 år og har gjort en imponerende jobb som prosjektleder for «Ny by - ny flyplass». Han har ikke markert sitt kandidatur, men skal ha fått sterke oppfordringer om å stille.

Et alternativt scenario er at Bodø Høyre samler seg rundt Tom Cato Karlsen (Frp) som felles ordførerkandidat. Det vil i så fall være en falitterklæring og selve beviset på lederkrisen for Bodø Høyre.

Dersom Erna lykkes med sin valgkampinnsats kan både Bjarmann-Simonsen og Karlsen være tapt for Bodø-politikken. Begge vil da være høyaktuelle i regjeringsapparatet.

God helg!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken