Lofotposten: Fredag ble det klart at Freiberg som har vært statssekretær i Olje- og energidepartementet tar steget opp som øverste leder og ny olje- og energiminister.

I fjor høst ble han valgt på inn på Stortinget fra Nordland Frp og tok plass i næringskomiteen. Nå tar han steget opp i regjeringen.

– Dette kom som lyn fra klar himmel. Da telefonen kom må jeg bare innrømme at det å skulle stå fredag som ny olje- og energiminister var en tanke jeg i forkant aldri hadde tenkt.

Les også: Freiberg på plass som olje- og energiminister: – Jeg kommer til å fortsette på linjen Søviknes har hatt

– Overveldet

Men det kan gå fort i svingene når det skal gjøres skifter i regjeringen. Den tidligere ordføreren i Hadsel tenkte seg grundig om og sa ja.

– Er det en fordel å ha vært ordfører?

– Ja det er det. Å være ordfører er en altoppslukende oppgave. Selv om mange ting er annerledes så er det det, men som ordfører var Hadsel «verden», nå er det som statsråd hele Norge. Men vi snakker om en helt annen dimensjon her, understreker Freiberg.

Freiberg overtar etter Terje Søviknes og Bård Hoksrud stepper inn for Jon Georg Dale som blir ny samferdselsminister. Mottakelsen har vært god som et nytt kort i regjeringssammenheng.

– Jeg er overveldet over alle lykkønskningene. Det er godt å få og samtidig en påminnelse om at det er mange som har forventninger til meg. Det kjenner jeg litt på.

Samtidig er han ikke uten erfaring fra departementet etter å ha vært statssekretær fra 2015 til 2017.

– Det hjelper på å ha vært statssekretær fordi man kjenner saksfeltet, departementet, rutiner og ansatte.

Les også: Dagens Næringsliv: – Freiberg ny oljeminister

Ingen konsekvensutredning nå

I regjeringsplattformen til Erna Solbergs regjering fra i fjor høst ble spørsmålet om konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja lagt bort i denne perioden.

Freiberg understreker at han holder seg til plattformen regjeringa styrer på, samtidig tror han saken fortsatt vil bli diskutert.

– Jeg er overbevist om at Lofoten og Vesterålen med tanke på petroleumsaktivitet kommer til å være en del av petroleumsdebatten i lang, lang tid framover. Det er klinkende klart og det skal jeg være helt tydelig på: Det kommer ikke til å komme noen konsekvensutredning av disse havområdene i denne stortingsperioden og heller ingen aktivitet.

– Dette er spørsmål som er avklart og uttrykkelig formulert i regjeringsplattformen som er rammeverket for jobben jeg skal gjøre. I denne stortingsperioden er det et avklart spørsmål.

– Men hva med på lengre sikt?

– Jeg tror Lofoten og Vesterålen vil være en del av debatten framover. Når denne perioden er over skal partiene lage nye program og det skal være nytt valg. Jeg er ganske sikker på at det kommer til å være tema, sier Freiberg og peker på at aktivitet i Barentshavet og ny teknologi kan påvirke debatten.

Nylig har Bodø Ap sagt nei til konsekvensutredning. Flere fylkeslag i partiet går også mot, spørsmålet er om partiet endrer standpunkt på landsmøtet neste år.

– Jeg forholder meg til Arbeiderpartiets landsmøtevedtak der de slår fast at de ønsker konsekvensutredning av Nordland 6 og ønsker å avvente Nordland 7 og Troms 2, sier Freiberg.

– Du viser til regjeringens plattform i LoVeSe-spørsmålet, men ditt eget standpunkt er ikke forandret?

– Det er ingen godt bevart hemmelighet hva jeg mener. Men nå har man forhandlet og akseptert dette. Det blir ikke konsekvensutredning og det visste jeg før jeg takket ja. Spørsmålet er avklart, men det betyr ikke at det er et tema som ikke vil bli debattert framover. Det vil være naturlig i debatten rundt petroleumsnæringa også.

Les også: Statsministeren om konsekvensutredning utenfor LoVeSe: – Snur Ap er dette en tapt sak

Spent på nytt senter

Det nye senteret for oljevern og marint miljø i Svolvær og Fiskebøl er et prosjekt Freiberg er begeistret for. Senteret sorterer under Samferdselsdepartementet, men den nye statsråden er spent på nyvinningen.

– Jeg har stor tro på etableringen og har store forventninger. Når man kommer i gang vil man leverer god kunnskap nettopp fra Lofoten og Vesterålen. Vi vet at marin forsøpling er en stor utfordring og det er en av bitene de skal jobbe med, med oljevern på den andre siden. Nettopp kunnskap er nøkkelen til det aller meste.

– Oljemotstandere mener at man har nok kunnskap i LoVeSe-spørsmålet?

– For å rydde bort all tvil: En konsekvensutredning etter petroleumsloven må gjennomføres før et område eventuelt kan åpnes. Konsekvensutredning er et beslutningsgrunnlag og det kommer ikke i denne stortingsperioden, det kan jeg 100 prosent sikkert slå fast.

Dagfinn Olsen fra Lødingen overtar nå som fast stortingsrepresentant for Freiberg.

Les også: – Jeg tror landsmøtet dropper konsekvensutredning av LoVeSe!