Elbil-smell for regjeringen

Finansminister Siv Jensen etter pressekonferansen om revidert nasjonalbudsjett 2019.

Finansminister Siv Jensen etter pressekonferansen om revidert nasjonalbudsjett 2019. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

[Nettavisen]:Regjeringen får stadig mindre inntekter fra bilavgifter ettersom salget av elbiler øker kraftig.

Finansminister Siv Jensen opplyser at de årlige inntektene til statsbudsjettet er falt med 3,0 milliarder kroner som følge av økningen i elbilsalget.

Stort elbilsalg

45 prosent av alle nyregistrerte biler var elbiler det siste halvåret, noe som betyr betydelig lavere inntekter for regjeringen.

Det betyr at regjeringen må øke oljepengebruken for å kompensere for bortfallet av inntekter.

- Det er et villet politikk fra regjeringen siden vi ønsker at bilparken skal mer bærekraftig. Dette viser at disse tiltakene virker, sier Jensen på pessekonferansen i forbindelse med framleggelsen av revidert nasjonalbudsjett tirsdag.

Nytt system

Hun sier at de ikke ønsker å endre politikken tross det kraftige fallet i inntekter. Samtidig understreker Jensen at de vil se på muligheten for å endre systemet fra 2025.

- Vi skal holde fast ved fordelene, men vi har skrevet i Granvolden-plattformen at vi skal legge frem et forslag til et fremtidig bilavgiftsystemet som er mer bærekraftig på sikt. Når vi er ferdig med det, vil vi komme tilbake til det, sier Jensen.

- Vi skal gå gjennom hele elbilsystemet, men ikke som følge av at inntektene våre faller. Men vi begynner å se på det nå, sier hun.

Mer oljepengebruk

Nøkkeltallene fra det reviderte statsbudsjettet for 2019 ble kjent tirsdag morgen. De viser blant annet at regjeringen vil øke oljepengebruken med 6,9 milliarder til 238 milliarder kroner. Det tilsvarer 2,9 prosent av Oljefondet og er såvidt innenfor handlingsregelen.

Den økte pengebruken har til dels en teknisk forklaring, ettersom verdien av Oljefondet ved årsskiftet var 500 milliarder kroner lavere enn antatt.

Reaksjonene fra økonomene på de foreløpige tallene har vært blandede, og noen er overrasket over den økte pengebruken. Blant annet sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets mener bruken er unødvendig i den konjunkturfasen norsk økonomi befinner seg nå.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken