Gå til sidens hovedinnhold

Har brukt 755 mill. på oljeundersøkelser: – Pengebruken må sies å være bortkastet

Artikkelen er over 4 år gammel

755 millioner kroner er brukt på ulike undersøkelser knyttet til oljevirksomhet utenfor LoVeSe.

Et flertall på Stortinget ønsker konsekvensutredning for å få mer kunnskap om oljevirksomhet lar seg forene med fiskeri på Nordland 6 og 7 og Troms 2, det skriver Lofotposten.

– Vi har kunnskapen som trengs, sier stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV).

Tirsdag fikk han oversikten han ba om fra klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) om hvor mye penger som er brukt på å tette kunnskapshullene knyttet til oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Totalt har staten gått inn med 755 millioner kroner. Bevilgningene er fordelt slik: 410 millioner til geologiske undersøkelser (seismikk), 265 millioner til MAREANO-programmet som har kartlagt havbunnen og 34 millioner på kunnskapsinnhenting om virkninger av petroleumsvirksomhet.

Til kunnskapsinnhentingen om verdiskaping i nord ble det brukt 30 millioner kroner. Nærmere 16 millioner kroner ble brukt på Havforskningsinstituttets rapport «Kunnskapsinnhenting Barentshavet-Lofoten-Vesterålen».

– Vet nok

– Det er brukt nærmere 350 millioner på miljøundersøkelser i Lofoten, Vesterålen og Senja. Dette har gitt oss enorm kunnskap om naturverdiene, og hvor sårbare disse rike områdene er for oljeforurensning, mener Lars Haltbrekken som representerer Sør-Trøndelag på Stortinget og er tidligere leder i Natur og Ungdom og Naturvernforbundet.

SV-politikeren mener kunnskapen som er relevant for å ta stilling ligger på bordet. I Stortinget ønsker Høyre og Frp å konsekvensutrede Nordland 6 og 7 og Troms 2 i inneværende periode. Ap la i vår fram sitt forslag til kompromiss, å utrede Nordland 6. Aps forslag har vakt negative reaksjoner i partilagene i Lofoten.

– Beløpene viser at det er hentet inn mye kunnskap. Det er på høy tid at regjeringen tar de store mengdene med miljøkunnskapen innover seg og skrinlegger planene om oljeutvinning i vårt felles matfat en gang for alle. Advarslene fra miljøfaglig hold er entydige – oljeindustrien må holdes borte fra torskens fødestue, sier Haltbrekken.

Les også: Ap i Lofoten håper Støre ikke fremmer oljeutredning

– Vi har balletak på Ap i oljesaken

Håper på Ap-nei om to år

– Bortkastet?

Ifølge klima- og miljøminister Vidar Helgesen inneholder ikke listen alt av kunnskapsinnhenting knyttet til LoVeSe. Direktør Ørjan Robertsen i LoVe Petro mener fasiten blir et milliardbeløp.

– Det er et paradoks at mesteparten av pengene ble bevilget mens SV satt i regjering. Pengebruken må sies å være bortkastet når de samme som har bevilget den er mot å utrede om oljevirksomhet er mulig, sier Robertsen.

Med det sikter han SV, sammen med Venstre og KrF, har blokkert konsekvensutredning for de tre siste regjeringene, tross stort flertall på Stortinget.

– Jeg er uenig i at konsekvensutredning er en åpningsprosess. Det var miljøbevegelsen som på 1990-tallet kjempet fram at en utredning skal gjøres i forkant av vedtak. Fordelen med konsekvensutredning er at de berørte kommuner og regioner kan si fra hva de ønsker belyst. Det er foreligger mange rapporten, men de gir ikke entydige svar. Vil oljevirksomheten ramme fiskeriene er LoVe Petro mot åpning. Det vil også Stortinget være, mener Robertsen.

Kommentarer til denne saken