«Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet synes å ha planlagt for en valgkamp som aldri kom»

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederEt stort flertall nordlendinger vil ha Jonas Gahr Støre som ny statsminister. Det gjelder alle aldersgrupper og alle regioner, men bare ett av kjønnene.

Nordlands menn foretrekker i stedet Erna Solberg, men det er ikke nok til å løfte henne mer enn til en tredjedel av de totale stemmene.

Støre har lenge vært nordlendingens favoritt, og det synes i liten grad å ha blitt påvirket av at hans parti har stupt på meningsmålingene.

Årsaken til det er nok sammensatt, men en hovedforklaring er nok at de fleste stemmer Ap har tapt har gått til Senterpartiet og andre partier som ønsker et regjeringsskifte.

Vesterålen er et godt eksempel. Der er Ap nede på 15 prosent støtte, mens Støre knuser Solberg. Ja, det er faktisk i Vesterålen det er størst avstand mellom støtten til de to.

En annen forklaring er utvilsomt Jonas Gahr Støre selv. Støre var som utenriksminister en av Nordområdesatsingens viktigste pådrivere.

Han besøkte Nordland mye, og ble etter hvert nærmest oppfattet som «Nord-Norges mann» i regjeringen. Noe av dette sitter nok igjen, og Støre har også som partileder vært flink til å holde kontakten nordover.

Han framstår som en politiker som er genuint opptatt av det som skjer i nord, og som har store kunnskaper om saksfelt som angår nordlendingene.

Som leder i Arbeiderpartiet er Støre utypisk. Hans bakgrunn fra beste vestkant og franske eliteskoler er nok uvant for mange gamle Ap-velgere.

Lite tyder på at dette har fått dem til å vende Støre, eller partiet ryggen. Det synes heller ikke påstander om dobbeltmoral og bruk av svart arbeid å ha gjort.

Å gi Støre personlig skylden for Aps fall virker derfor urimelig. Ikke minst på bakgrunn av denne målingen.

Som partileder bærer han derimot et stort ansvar.

Arbeiderpartiet har virket helt uforberedt på de kraftige reaksjonene politireformen, kommunereformen og omleggingen av Forsvaret førte til. Partiet virker i stedet å ha planlagt for en valgkamp som aldri kom.

Det er til sjuende og sist Støres ansvar. Lykkes han ikke med å bli statsminister, tyder derfor alt på at han vil måtte gå av som Ap-leder.

Uansett hvor godt han er likt i Nordland.

Artikkeltags