Gå til sidens hovedinnhold

Politiet advarer mot narkotikabruk: – Vær til stede for ungdommen i sommer!

Artikkelen er over 1 år gammel

Etter flere narkotikarelaterte sykehusinnleggelser for ungdom, ber politiet de voksne om å være mer synlig i tiden framover.

Sommeren 2020 er her med gleder og utfordringer. Etter en vinter og vår med strenge begrensninger for kontakt med hverandre på grunn av koronaepidemien, er det endelig litt friere.

Med frihet kommer likevel andre fristelser. Politiet hyller mange barn og unge for hvordan de har tatt utfordringen på strak arm, men for andre har det bydd på utfordringer.

Det har for noen ungdom i Salten-kommunene betydd mer festing og drikking. Enkelte har også eksperimentert med andre rusmidler, skriver politiet i en pressemelding.

– I løpet av våren har det vært flere sykehusinnleggelser og legevaktbesøk for ungdom som har ruset seg på annet enn alkohol. Det er mye narkotika i omløp, og noe av det er av dårlig kvalitet, sier politikontakt Ari Tollånes.

Alle mulige rusmidler

Politiet forklarer at ungdom som har tatt MDMA (Ecstasy), har ved testing hatt utslag på MDMA, amfetamin, metaamfetamin og kokain.

– Hendelser som dette ser vi på med bekymring, da det er veldig lett for at det går galt og ungdommens helse kan stå i fare. I tillegg blir ungdommens dømmekraft nedsatt og sjansen for å gjøre noe man angrer på øker.

Men hva kan voksne så gjøre for å motvirke at ungdom gjør potensielt farlige valg?

– En ting alle voksne kan gjøre er å være synlige for ungdommene. Vi bør være til stede der ungdommen er, siden det ofte kan være nok til at stemningen endrer seg og at noen avstår fra å teste narkotika all den tid man kan bli sett og oppdaget, sier Tollånes og fortsetter:

– I tillegg er det mange ungdommer som setter pris på at voksne ser dem og snakker med dem – og ikke bare om dem. Ta dere litt tid og snakk med dem hvis anledningen byr seg. De har ofte mye på hjertet. Foreldre til barn og unge oppfordres til å ha en tett dialog – og lage felles regler og samarbeid rundt for eksempel innetider, kjøring til/fra, og så videre.

– Ring lege hvis du er i tvil

Politikontakten forklarer at ungdommen i vår har eksperimentert med blant annet muskatnøtt og drivgass, noe som kan gi hallusinasjoner og forgiftning.

– Følg også opp de unge når de kommer hjem, og sjekk hvilken tilstand de er i. Hvis ungdommer er i en unormal tilstand, virker forvirret eller påvirket, kan det være klokt å ringe lege.

Politiet sier også at det viktig å interessere seg i hva ungdommen driver med, og ikke være rask til å trekke konklusjoner hvis det skjer noe negativt.

– Vis at dere bryr dere om hvor ungdommene er, hvem de er sammen med og hva de gjør. Fra tid til annen kan en se personer som uttaler seg i forbindelse med hendelser hvor ungdom raskt blir feilaktig pekt ut som syndere. Dette føler ungdommen på og mange opplever det som urettferdig. Husk på at vi har flotte ungdommer, som prøver å finne sin plass i lokalsamfunnet.

– Vi ønsker barn, unge og foreldre en god sommer. Ta gode valg og ta vare på hverandre!, avslutter han.

Kommentarer til denne saken