Gå til sidens hovedinnhold

Politiet avlivet katten med flere slag

Artikkelen er over 6 år gammel

- Jeg sa han skulle gi faen.

Det var ved 08.00 tiden onsdag morgen at flere personer var vitne til at politiet avlivet en katt med flere batongslag. Hendelsen skjedde i området Langstranda i Bodø.

– Jeg og noen kollegaer satt på kontoret og så en taxi som stoppet, sier forteller Kim-Åge Lauritsen.

Han og flere kollegaer arbeider i området, og ble vitne til handlingen.

– Vi så at politiet slo flere slag mot katten, sier han.

Taxisjåfør Christer Eliassen var den aller første som oppdaget den skadde katten. Han tok kontakt med politiet, som oppfordret ham til ta dyret med til politihuset.

– Jeg hadde ikke mulighet til å ta den med, sier Christer Eliassen.

– Gi faen

Eliassen syntes tilstanden til katten ikke så alvorlig ut og regnet med den ville bli tatt med til veterinær. Han ventet til politiet ankom stedet og ble sjokkert over det neste som skjedde.

– Det tok sikkert 15 sekunder fra politiet ankom stedet til at en av dem gikk i bilen og tok fram en tykk batong. Han gikk så mot katten og dro til med et hardt salg som traff rett over ryggen, forteller han.

Katten sprang så vekk og gjemte seg under bilen i sjokk. Eliassen prøvde forgjeves å hindre slaget.

– Jeg sa til at han skulle gi faen i å slå katten, men det nyttet ikke.

Han fikk deretter beskjed om at han ikke hadde noe med dette å gjøre, og at han skulle bare dra.

Eliassen forteller at det var innsatsleder som tok styring.

– En av politibetjenten tok ansvar, mens den andre ble mer sjokkert og trakk seg unna, hevder Eliassen.

Han valgte å forlate stedet etter det første slaget og han var på vei til politistasjonen for å anmelde hendelsen da AN kontaktet han.

– Dette var ikke det jeg ba om eller forventet når jeg ringte politiet etter hjelp. Det er helt horribelt måten politibetjenten håndterte situasjon på, sier han.

Politiet: - Nødvendig

Operasjonsleder Odd Ivar Pettersen i Salten politidistrikt bekrefter at patruljen avlivet katten med slag.

- Det ble gjort ei vurdering av patruljen på stedet. Det var nødvendig å ta livet av katten på grunn av dyrevelferd. Katten led, sier Pettersen.

Operasjonslederen har forståelse for at mange reagerer:

- Jeg forstår at det ser brutalt ut. Det er ikke hyggelig for våre folk heller, men det ble vurdert som nødvendig.

Klokken 11.30 skriver politiet i Salten følgende på Facebook-siden sin:

Politiet ble i dag oppringt av en drosjesjåfør som fortalte at han hadde funnet en påkjørt katt.

Patruljen som kom til stedet beskriver at mesteparten av kattens hode var knust. Det var ingen mulighet til å berge katten og katten led tydelig. Patruljens vurdering ble derfor å avlive katten på stedet for å unngå unødige pinsler for katten. Det å frakte katten til dyrlege ble vurdert, men på grunn av store hodeskader ble avlivning på stedet valgt.

Det første slaget politiet slo traff ikke slik det skulle og katten gikk noen meter før den la seg ned igjen. Politimannen slo på nytt og mener at katten døde etter det. Han avventet litt, og slo to nye slag for å være sikker på at katten var død. Alle vurderinger er gjort med tanke på at katten skulle lide minst mulig.

Facebook-storm

Meldingen til politiet i Salten har skapt store frustrasjon på Facebook og mer enn 150 personer har kommentert meldingen.

Christer Eliassen utrykker stor misnøye med svaret til politiet i Salten på Facebook, og skriver blant annet følgende:

Dette er bare tull. Katten hadde ingen synlige skader i hodet, og var ved full bevissthet. Skadene katten hadde var i skjellett/bein, men lam var den iallefall ikke noe som viste seg klart da den reiste seg opp og sprang ETTER politimannen slo den sadistisk over ryggen.
Deres holdninger om katten, og også det at dere velger å beskytte hverandre internt i politiet på denne måten, er direkte sjokkerende (...)

Anmeldt

Dyrebeskyttelsen Norge anmelder nå politiet i Bodø for hendelsen.

- Dette er grov overtredelse av lov om dyrevelferd og forskrift om avlivning av hund og katt. Vi er glade for at politiet rykket ut med et ønske om å hjelpe en påkjørt katt, men det de i dette tilfelle har gjort er under en hver kritikk.  Politiet skulle bragt katten til veterinær, og om de måtte avlive på stedet skulle dette vært gjort i tråd med gjeldende regelverk. Det er det ikke.

Politiet selv har brutt loven i denne saken, og vi velger nå å anmelde dem» sier Linn Krogstad daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, skriver dyrebeskyttelsen Norge i en pressemelding.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.