Gå til sidens hovedinnhold

Polemikker og invektivitter

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Som epler av gull i skåler av sølv, er et ord talt i rette tid!, heter det i Salomos ordspråk, og av samme forfatter (skjønt ingen vet hvem det egentlig er) heter det videre: «Den som holder sine leber i tømme, er klok!» Å resonnere over disse orientalske sentensene, kan nok være probat, men ikke alle synes det, for nu lever man i en tid da verbalene yngler mer enn noensinne ... dubiøse ryttere på halte pegasuser farer fram med sine konspirasjonsplakater med det ene formål. å plante split blant folkene. Ikke desto mindre er det nødvendig å ta til motmæle når useriøse anslag styrter over én.

For også fra den andre siden står en fiende av det seriøse ord, og man behøver ikke bla gjennom middelalderens grumsete historie med tortur og bålbrenning av en Bruno og en Hus for å se at fengsel og henrettelse rammer den som våger kritikk mot makteliten i visse land. At myndighetene, også hersteds, aldri har vært begeistret for avsløringer i deres disfavour, og tyr til represalier, er kjent også fra nyere tid, og det holder å nevne Chr. Krohgs avslørende og sosialbevisste roman «Albertine, og A. Øverlands «Kristendommen – den tiende landeplage.»

Og i postmoderne tid, da man fortsatt kan vise til § 100, sitter gribben PFU på vakt for å hogge ned på tekster som ikke er «politisk korrekte». Interessant nok, gjelder det unntak for religiøse sentenser, uaktet disse kan være ganske impertinente. Men de har jo Folkekirken bak seg ...

– Når ANs redaktør hevder at "(...) enkeltpersoner, (...) kan hevde hva han vil (...)", må det repliseres med sterke modifikasjoner. Nuvel, man behøver ikke gå et fjed videre her, for når undertegnede unnlater å kalle en motdebattant for treskalle, nøyer jeg med med å advare ham mot aggressive hakkespetter i hans umiddelbart nære krattskog (nota bene: Denne petulansen gjaldt ikke herr redaktøren ...).

Kommentarer til denne saken