Dette kan være vår nærmeste beboelige planet

ROSS 128 B: Slik ser forskerne for seg at planeten Ross 128 B kan se ut, der den går i bane rundt den røde dvergstjernen Ross 128.

ROSS 128 B: Slik ser forskerne for seg at planeten Ross 128 B kan se ut, der den går i bane rundt den røde dvergstjernen Ross 128. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Ny eksoplanet funnet ved Solas nabo

DEL

Forskere har funnet en temperert planet i bane rundt en av Solas nærmeste naboer. Det kan være den nærmeste beboelige planeten.

Et forskerteam ved planetjegeren HARPS i Chile har funnet en eksoplanet på størrelse med jorda, som også har en temperatur som er ganske lik jordas.

Planeten går i bane rundt den røde dvergstjernen Ross 128. Den bruker 9.9 dager på en runde. Dvergstjernen ligger 11 lysår fra Sola, og beveger seg i retning oss. Om 79.000 år vil denne stjernen være Solas nærmeste nabo.

I dag er det den røde dvergstjernen Proxima Centauri som er Solas nærmeste nabo. Den ligger 4,2 lysår unna.

Rundt den stjernen går eksoplaneten Proxima B, som kan være beboelig, skriver Side 3.

Mindre solstormer

Problemet med røde dvergstjerner er at mange av dem blir rammet av solstormer som bader deres planeter i dødelige ultrafiolette stråler.

Det er problemet med Proxima Centauri, som gjør at eksoplaneten Proxima B kan være en lite attraktiv planet for liv.

I motsetning til Proxima Centauri, ser Ross 128 ut til å være en mer stabil stjerne uten så mange solstormer.

Det kan dermed se ut til at Ross 128 B er den nærmeste eksoplaneten som det er mulig å bo på, melder Side 3.

HARPS

Funnet av Ross 128 B ble gjort med HARPS (High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher), som er et teleskop ved the La Silla observatoriet i Chile.

Observatoriet ble bygget i 2002 og har blitt det beste verktøyet på Jorda for å jakte andre planeter. Bare romteleskopet Kepler er bedre i jakten.

– Denne oppdagelsen skjer etter mer enn et tiår med intens overvåkning ved HARPS, sammen med topp moderne datareduksjon og analyse teknikker. Bare HARPS har demonstrert en slik presisjon og den er fortsatt den beste planetjegeren i sitt slag, 15 år etter at den ble tatt i bruk, sier Nicola Astudillo-Defru til det vitenskapelige nettstedet EurekAlert. Han er medforfatter i artikkelen på ESO om funnet.

Astronomer har funnet en rekke eksoplaneter, og vil nå jobbe videre med å undersøke hva planetene og deres atmosfærer består av.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken