Beklager. Unnskyld. Flaut. Stå til ansvar. Det var noen av ordene Aps nestleder Bjørnar Skjæran brukte etter at det ble kjent at han og andre Ap-topper i Nordland hadde brutt smittevernreglene i Bodø.

Åtte ganger ba Skjæran om unnskyldning i løpet av et kort NRK-intervju, for at han hadde deltatt på et nachspiel lørdag kveld.

Skjæran framsto som oppriktig lei seg for hendelsen, men var også klar på at det hele skyldtes ubetenksomhet.

Han hadde ikke reflektert i det hele tatt over om dette kunne være et brudd med smittevernreglene, selv om de hadde blitt strammet kraftig inn dagen før av Aps egen ordfører i Bodø. En innstramming som var blitt bredt omtalt i media.

Skjærans beklagelse virker oppriktig, og han hadde strengt tatt ikke noe valg.

Les også: Holder fire festdeltagere hemmelige: - Vi ville ta støyten

Så får det være opp til innbyggere og velgere i Nordland hvorvidt de tror på at ingen av de åtte politikerne som deltok på samme nachspiel hadde reflektert over de nye smittevernreglene som var blitt innført i Bodø . Nye regler som - som tidligere skrevet - ble bredt omtalt av media i tiden før nachspielet.

En av dem som reagerte sterkt på smittevernbruddet var partikollega og Bodø-ordfører Ida Pinnerød, men holder Skjæran og de andre sin koronasti rein framover er det nok tilgivelse å få, kanskje til og med hos velgerne.

Men Nordland Ap har gitt seg selv et svært lite handlingsrom for nye feil nå.

Det hevdes ofte at politiske kriser ikke så mye skyldes hva politikere gjør, som deres forsøk på å dekke over det. For selv om beklagelsen kom raskt, er det ikke alle som har beklaget.

Ja, vi vet ikke engang navnet på alle som deltok. Når har en av dem innrømmet overfor AN at han var med, Peter Eide Walseth.

Også Walseth er en sentral politiker, som Skjærans politiske rådgiver. Man kan jo lure på hva slags råd han ga denne helgen, men nå bør han råde også de tre andre deltakerne til å stå fram.

Å legge alle kortene på bordet er ofte det beste råd politikere i krise kan få. For dette er en krise for Nordland Ap, og den blir dypere og dypere jo flere detaljer media må grave fram.

At Skjæran er nestleder i moderpartiet kan også gjøre det til et problem for Ap på landsbasis. De vil i det minste få større vansker med å angripe regjeringen for dens koronahåndtering.

I andre land har politikere måttet gå fra sine verv etter å ha opptrådt på en lignende måte som Skjæran. Det blir nå opp til Ap å vurdere skjebnen til partiets nest fremste tillitsvalgte.

Og opp til velgerne å avgjøre hvilke konsekvenser atferden til toppolitikere regionalt og lokalt får for Ap i Nordland til høsten.