Pilen peker nedover: – Nå ser vi tydelige konsekvenser

BETENKT: Daniel Bjarmann-Simonsen, regiondirektør i NHO Nordland, håper at regjeringens ytterligere krisepakker til reiselivet er nok for å demme opp hullene etter koronapandemien.

BETENKT: Daniel Bjarmann-Simonsen, regiondirektør i NHO Nordland, håper at regjeringens ytterligere krisepakker til reiselivet er nok for å demme opp hullene etter koronapandemien. Foto:

I en fersk medlemsundersøkelse i NHO viser det seg at smittetallene i sør påvirker bedriftene i nord.

DEL

– Pilene pekte oppover, men nå ser vi igjen flere oppsigelser og betalingsutfordringer blant nordlandsbedrifter, sier regiondirektør Daniel Bjarmann-Simonsen i en pressemelding fra NHO Nordland.

Antallet nordlandsbedrifter som har gjennomført oppsigelser har steget fra 9 % til 12 % på 4 uker. Det skjer samtidig som antallet nordlandsbedrifter med likviditetsproblemer har steget fra 11 % til 15 %.

– Ettervirkningene av sommerferien og økt smittetrykk har ført til strengere smitteverntiltakene og ikke lempninger, slik som vi alle hadde håpt på. Nå ser vi dessverre konsekvensene tydelig blant bedriftene, sier Bjarmann-Simonsen.

Reiselivet sliter tyngst

Det er fortsatt reiselivet og transportbedriftene som har det tøffest, ifølge NHO Nordland. Men det er også tegn til at bygg- og anleggsbransjen har vanskelige tider i møte.

– Dette er bedrifter hvor mange har sin arbeidsplass, og hvis krisen virkelig slår til vil det kunne få betydelige konsekvenser for jobb- og verdiskapingen framover, sier regiondirektøren.

NHOs medlemsundersøkelse viser at 1 av 2 Nordlandsbedrifter har lavere ordrereserve enn på samme tid i fjor.

Det skjer samtidig som 45 % sier at ordreinngangen også er lavere enn på samme tid.

– For bygg- og anleggsbedriftene er det først og fremst fortgang i utlysingen av nye offentlige prosjekter som er avgjørende for å holde hjulene i gang og beholde folk på jobb. Ventes det for lenge nå vil det ta for lang tid til vi ser virkningen av satsingen, fortsetter regiondirektøren.

Hjelpen på vei fra regjeringen

Men hjelpen skal være nær for reiselivsnæringen. Regjeringen kom mandag med nye og forbedrede krisetiltak. Om kompensasjonsordningen er god nok, er for tidlig å si.

– Men akkurat nå består dagene i overlevelse for mange. Da tas alle tiltak imot med takk, sier regiondirektøren, og fortsetter:

– NHO er invitert til dialog om ordningen, og vil stille med klare tilbakemeldinger til næringsministeren når møtes avholdes på tirsdag. Det er viktig nå at ordningen tilpasses sesongbedrifter og vekstbedriftene som tidligere har falt utenfor ordningen, fortsetter Bjarmann-Simonsen.

Nå ber han folk i å fortsette dugnaden mot koronaviruset slik at hverdagen blir mest mulig normal for folk flest.

– Nå er det viktig at vi alle tar del i dugnaden, vasker, spriter og holder avstand for å stanse den negative smittetrenden. Samtidig er det avgjørende at vi også tar ansvar for å holde hjulene i gang.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken