Stig Magnus har kjøpt og vil utvikle Moloveien 12 og parkeringsplassen mot Thon-hotellet. Disse 53 løpemeter fasade vil han ifølge AN og BN utvikle som Bodøs svar på Aker Brygge.

Det blir aldri slutt på panegyriske oppslag i bodømedia, det være seg om toppjobber, som «alle» synes i ha, gigantprosjekter av ymse slag, for å ikke å snakke om overprisede boliger, noe som ikke bidrar til å gjøre byen mer attraktiv for tilflyttere, med mindre man har en bolig å selge sentralt i Oslo eller i Tromsø.

Er det relevant å bruke Aker Brygge som sammenligning for prosjektet? Nei, men avisene evner ikke å stille kritiske spørsmål ved forslaget.

Aker Brygge (AB) har en fasade mot Stranden på 355 meter, dvs. nesten 7 ganger lengden på prosjektet i Moloveien. AB har over 40 butikker og nesten 40 serveringssteder og i tillegg en rekke kontorer og leiligheter i etasjene over første etasje. Det arbeider daglig 6000 personer på AB og det bor 900 personer på AB ifølge Wikipedia.

Disse volumer kan det umulig bli plass til innenfor prosjektet i Moloveien, men kanskje et minimini-AB. Med rådyre leiligheter. Akkurat det byen trenger for å virke attraktiv for tilflyttere og boligetablerere.

Moloveien har i vår blitt mye omtalt som følge av kommunens forprosjekt Kulturhavna. Der var forslaget fra arkitektene i Oslo å gjøre gata om til gågate og utvikle uteserveringer langs fasaden, slik vi finner mange av på AB. Jeg regner med at Stig Magnus er av de eierne som har vært positiv til ideen.

Problemet med uteservering er at værforholdene i Oslo og Bodø er vidt forskjellige, akkurat som nu; 10 grader og regnbyger her og 25 grader og sol i Oslo. I Bodø er uteserveringene i Moloveien fjernet, men ikke de på AB. Her kan du ennå nyte en skummende 0,4 i solsteiken.

Fasadene i Moloveien vender mot nordvest, mens fasadene på Stranden (AB) vender mot sørøst. Følgelig blir antallet soltimer, og temperaturen, vidt forskjellig – i dag. Og slik er ulikheten, stort sett, fra mai til september.

Men, med klimaendringene kan temperaturen og soltimer endre seg i favør av Moloveien, om 80 til 100 år, hvem vet? Eller motsatt: Golfstrømmen tar en annen retning, og Bodø havn får vinteris, helt ut til Fleinvær. Bra da at laksen skal på land, ellers ville den bli ferdig frosset i merdene.

Hva sier naboene bak, i Konrad Klausens vei/Prinsensgaten, som har kjøpt seg rådyr leilighet i Byparken, av Gunv. Johansen, med utsikt til småbåthavna og moloen? I en by må en regne med å bli innebygd og miste utsikten mot havet, slik de som bor i Moloveien 8 til 4 vil bli når Molobyen reiser seg.

Nei, AN og BN; Moloveien generelt og prosjektet til Stig Magnus spesielt blir ikke Bodøs svar på Aker Brygge.