Gå til sidens hovedinnhold

Pandemien er en blodig fornærmelse mot alt som heter rettferdighet

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Rettferdighet er å behandle alle ulikt», ifølge den tidligere fotballspilleren Erik Mykland. Godt demonstrert gjennom det siste året; vi har alle følt på det.

Regjeringen skal nå utrede koronasertifikat for vaksinerte og immune. Et dokument som både kan gi reiser til og fra utlandet uten karantene ved hjemkomst, og som kan åpne for større kulturarrangementer og konserter. Hvis regjeringen vil. Danmark og England har allerede tatt det i bruk. EU utreder saken, digitalt vaksinepass vil garantert komme.

En overveiende positiv nyhet, skulle vi tro. Vaksinen er veien til frihet, for oss alle. Men noen klarer å lage et problem av det. Blant dem Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol. Hun mener vaksinepass er en god idé for grensekryssing, men det må også være frihet og mobilitet for dem som ennå ikke er vaksinert. Alle eller ingen, med andre ord. Senterpartiets Kjersti Toppe sier til Aftenposten at det kan bli urettferdig. Skal de som har ventet lenge på vaksinen straffes, mens 50-åringen får reise til Syden? Det går nesten ikke an, ifølge Toppe.

Urettferdig for noen; og hva så? Pandemien, og tiltakene for å slå ned smitten, har aldri vært rettferdige. Mens mange har hatt en beskyttet tilværelse på hjemmekontor, har andre stått i utsatte jobber med store muligheter for å bli smittet. Offentlige ansatte har fått lønna inn på konto hver måned, mens andre er permitterte eller har mistet jobben. Deler av næringslivet går så det suser, mens nasjonale tiltak også i kommuner tilnærmet uten smitte, har gjort at mange ser livsverket sitt i ligge i ruiner. Barn og unge har vært utestengt fra aktiviteter, mens toppidretten i stor grad har fått holde på som før. Ja, koronaviruset er i seg selv urettferdig, for mens noen blir alvorlig syke og mange har dødd, får andre knapt merkbare symptomer.

Hele pandemien er kort sagt en fornærmelse mot alt som heter rettferdighet. Det er ikke sånn at alle har deltatt like mye i «dugnaden»; lagt der ifra. Når samfunnet gradvis åpnes igjen, første trinn kanskje allerede neste uke og andre trinn forhåpentlig i slutten av mai, vil det også være urettferdig for noen grupper: De som ikke blir prioritert.

Så hvorfor skal det være spesielt urettferdig at vaksinerte får tilbake noe av den friheten pandemien har tatt fra dem? Ettersom mye tyder på at vaksine ikke bare beskytter, men også hindrer smitte, finnes det ingen helsefaglige begrunnelser for å fortsette de svært inngripende tiltakene for denne gruppen. Da gjenstår det politikk. Også Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler at vaksinerte kan få lettelser, men da bare i private hjem. Som om det ikke er egne fire vegger de fleste har stirret seg nesten syke på det siste året?

Det finnes argumenter mot koronapass. Vaksinering er frivillig her til lands. Et koronapass vil diskriminere dem som ikke ønsker å vaksinere seg, sies det. Det vil legge et press på vaksinemotstanderne, og jeg sier igjen: Hva så? Skal hele resten av befolkningen holdes som gisler av den grunn? Det er et bedre poeng at aldersgruppen 12 til 18 ikke kan vaksineres, rett og slett fordi det ennå ikke finnes godkjente vaksiner for denne aldersgruppen. Men det kommer. I mellomtiden får det faktisk bare være urettferdig.

Målet må være at så mange som mulig skal få igjen livene sine, så fort som mulig. Da er det helt urimelig at alle vaksinerte skal holdes kollektivt som gisler, fordi det gjenstår en måned eller så til alle over 18 er vaksinert i midten av juli, eller fordi noen ikke vil eller kan vaksineres. Det vil rett og slett være blodig urettferdig.


Kommentarer til denne saken