Skal du på Verket? Oh yeah!

Vi elsker Verket! Vi kom fra Bodø med campingvogna allerede i går.

Jeg mener ikke å ha ørene på stilk, men det ovennevnte lot seg ikke gjøre ikke å få med seg der jeg sto i to kassakøer. Etter en kjapp runde i torsdagslunsjen for å gjøre noen nødvendige ærend, er jeg så uærbødig at jeg på bakgrunn av superenkel forskning trekker konklusjonen om at hele byen gleder seg til Verket.

Kassakø-forskninga mi kan suppleres med samtaler den siste uka med venner og kolleger, som alle er gira på igjen å veksle inn Verket-billetten i festivalbånd og sette kursen for det fantastiske festivalområdet på Revelen.

Jeg vet ikke med sikkerhet om det er fordi det er tre år siden vi sist kunne møtes på Verket-sletta, at forventningene i forkant av årets festivalutgave virker å være ekstra høye, men jeg antar det.

Årets Verketfestival er utsolgt. Fredag og lørdag skal hele 5.500 publikummere samles for å oppleve ikke bare et rekke konserter, men også den helt spesielle stemninga og fellesskapet som Verket og Underverket byr på.

Det hersker liten og ingen tvil om at Verket har medvirket til å skape stolthet og identitet i byen vår. Og ikke minst gjør Verket Mo i Rana til en bedre og kulere by å bo i.

Ikke bare snakker to superblide bodødamer i kassakø vakkert og vent om festivalen. På NHOs hagefest i Bodø tidligere denne uka, slo opptil flere bodøværinger fast at Verket er mye bedre enn Parken. En bra attest vil jeg påstå. Og også et godt eksempel på at Verket er med på å bygge opp et stadig bedre Mo i Rana-omdømme rundt om.

Verket har for alvor satt Mo i Rana på festivalkartet. Festivalen har på et beundringsverdig vis klart å vekke festivalinteressen hos så vel 20- som 60-åringene i denne byen. Og tydeligvis også hos festivalgjengere langt utafor regionen. Hvor kult er ikke det!

I festivalforskningen ved NTNU og Sosiologisk Poliklinikk i Trondheim er det særlig fornemmelsen av fellesskap deltakerne trekker fram, og professor Aksel Tjora trekker også fram kul-elementet når han i sosiologen.no skriver følgende:

Finansmeglere og førskolelærere bytter ut skjørt og bukser med ledige kjoler og langshorts, slenger på seg band-t-skjorter og hettegensere og møtes med en felles idé om å ha det kult på festival. Både profesjonelle roller og familieansvar legges til side i noe vi kan forstå som en kollektiv «performance» som i sosiologisk forstand nettopp utgjør festivalen.

Festivaldeltakere beskriver stemningen som preget av en åpen holdning, hvor man både er sammen med folk man kjenner og med ukjente. Muligheten til å slå av en tilfeldig prat med de mange «vage bekjentskapene» midt imellom kjent og ukjent er dessuten til stede. På tvers av venner, bekjente og ukjente oppstår en fokusert oppmerksomhet om festivalen som sådan, som gjør det greit å snakke med fremmede, fordi de er i nærheten, enten det er i kø for å fylle på mer øl, i dokø for å bli kvitt dette ølet eller fordi man tilfeldigvis blir stående ved siden av hverandre og kommentere en pågående konsert.

Jeg har sagt det før, og gjentar det gjerne igjen: Ingenting kommer av seg selv, og uten at de lokale, vågale og entusiastiske eierne, med et stort hjerte for byen sin, hadde dratt dette eventyret i gang, ville ikke 5.500 entusiastiske publikummere den siste uka hatt ei seriøs nedtelling til at de med visshet kan gå ei kul Verket-helg i møte.

Gjennom alle Verket-årene, helt siden det første i 2009, har eierne satset særdeles profesjonelt og langsiktig. De har bygd opp og befestet festivalen som en bunnsolid merkevare, med alle de positive ringvirkningene det har medført.

Som magiske musikalske opplevelser på Verket-sletta, samt sosialt samhold i baren eller i dokøen.

En musikkfestival handler selvsagt om musikk, men det handler altså i like stor grad om dette flotte fellesskapet.

Spennet på artistene, som denne helga skal i ilden på de to scenene på festivalsletta, er stort. Meget stort. Det er ingen som forventer at alle skal være like begeistret for alle konsertene. Likevel ligger det ei klar forventning om at alle skal få en flott festivalopplevelse. Og at alle begeistret og festivalslitne skal dra hjem etter siste konsert langt inn i søndagsnatta og allerede da glede seg til Verket 2023.

Men først gleder jeg og 5.500 andre oss først til Verket 2022. Det er bare å ta på seg festivalhatten, eller kanskje sydvesten, og sette kursen mot Revelen.

Ta deg gjerne et tilbakeblikk på noen av de beste øyeblikkene fra Verket her:

Bildeserie

HISTORISKE BILDER: 60 av de beste blinkskuddene av folk og artister på Verket 2015 til 2019