Gå til sidens hovedinnhold

Øya til Randi tar imot gjester som kanskje er uønsket andre steder på grunn av sin fortid

Artikkelen er over 1 år gammel

Eventyrer og forfatter Randi Skaug bruker reiselivsbedriften sin i Nordland til å hjelpe vanskeligstilte.

Blant samarbeidspartnerne hennes er foreningen Medvandrerne, en organisasjon som bruker naturen som metode i arbeidet å skape muligheter for tidligere rusmisbrukere.

Medlemmer av foreningen har nylig vært på besøk hos Skaug på Naustholmen i Steigen for å plukke søppel i skjærgården. De gjorde en både grundig og god jobb. På lille Helligholmen alene ble det plukket 32 sekker plast, pluss en masse større plastkanner, kasser og rør.

– Det var god stemning til tross altfor mye plastsøppel, beretter Randi Skaug om aksjonen.

Da hun startet reiselivsbedriften sin egen øy i Steigen var det med en visjon om å lage et fredelig sted i en urolig verden.

– Naustholmen skal være et sted med stort hjerte. Verdiene på øya er sterke naturopplevelser og vennlig fellesskap. Nettopp dette åpner for gjester som ikke nødvendigvis får tilbud om å komme andre steder på grunn av sin fortid, sier Randi Skaug om bakgrunnen for avtalen med Medvandrerne.

Foreningen ledes av Are Lerstein, som ble kåret til Årets Villmarking 2020. Han har vært flere ganger i Steigen og spurte etter hvert Skaug om hun kunne tenke seg å sitte i styret til foreningen.

– Jeg var akkurat gått ut av styret i Finse 1222 etter et eierskifte og tenkte at jeg kunne bruke den ledige tiden på å skape verdi for andre som trenger det, forklarer Randi Skaug.

Det hun følte hun kunne tilby som styremedlem var sitt nettverk, sin konseptkompetanse og en øy.

Går livets skole

Tilbudet til medlemmene i Medvandrerne har fått navnet School of life.

Etter endt opphold får deltakerne en bekreftelse på at de har vært i arbeidstrening på Naustholmen i Steigen. Hensikten er å motivere deltakerne til å finne tilbake til et liv som bidragsyter i samfunnet.

– Noen har kommet seg gjennom første trinnet på veien til et rusfritt liv. Andre er allerede i jobb og er med for å inspirere og lede de andre. Deltakerne i School of life får komme til øya for å delta i arbeidstrening, turer og et sosialt fellesskap. Det er flere som kommer utover sommeren for å oppleve gleden ved mestring, opplyser Jarle Olsen, leder på turen som fant sted i forrige uke.

Olsen var en av stifterne av Medvandrerne i 2017. Foreningen jobber med tidligere rusmisbrukere i Oslo og Bergen.

– Samarbeidet med Randi Skaug betyr veldig mye for oss. Det er viktig å komme ut av de store byene av og til og være med på å bidra til fellesskapet. Vi var første på Naustholmen i oktober i fjor med en gruppe på 16 personer. Denne gangen hadde vi med oss en gruppe på åtte som var i Steigen i ni dager, forteller Jarle Olsen til Avisa Nordland.

Blir ambassadør

Det er ikke bare Medvandrerne som har glede av samarbeidet.

– Det gir også meg energi å drive i lag med disse flotte folkene og løse dagligdagse oppgaver sammen, sier Randi Skaug.

Det er flere som har lagt merke til hennes innsats, blant annet Hanne Myrvang, fylkesaksjonsleder for årets tv-aksjon som går til inntekt for Verdens naturfond WWF og deres kamp mot plastforsøpling. Myrvang ønsker å få Randi Skaug med på laget og har derfor spurt henne om å være ambassadør for årets aksjon.

– Jeg har takket ja til å være med på årets TV-aksjon. Det er et viktig arbeid det settes søkelys på, sier Randi Skaug til Avisa Nordland.

– Vi er veldig takknemlig for at Randi stiller opp som ambassadør. Det betyr mye for oss, sier Hanne Myrvang i en kommentar til Avisa Nordland.

Kommentarer til denne saken