Datatilsynet har endelig bøtelagt Facebook-eieren Meta for ulovlig overvåkning av norske brukerne.

Saken omtales i AN gjennom en artikkel fra Nettavisen, se an.no 11.09.23.

I 2020 kom Shoshana Zuboffs bok «Overvåkingskapitalismens tidsalder. Kampen for en menneskelig framtid ved maktens nye frontlinje» ut i Norge.

Før boka kom og da den kom var det noen av oss som tok opp overvåkningsproblemet i media. Til total taushet. Å vise til George Orwells «1984» var forgjeves.

Tre år etterpå våkner norske myndigheter og det meste av norsk allmennhet, inkludert media, om informasjons «tyveriet» de store nettselskapene lever av, men som egentlig ikke er tyveri, da alle «kundene»/brukerne frivillig gir fra seg deres liv og laden, det som egentlig er råvarene, med sin data- og søkehistorikk. Ingen gidder å lese brukervilkårene til Facebook. Forståelig, den er visstnok på 600 sider.

Og råvarene kan selges på et gigantisk marked. Ikke da å forundres over at eierne av nettselskapene er blitt blant verdens rikeste på få år. Persondata er den nye råvaren de nye kapitalistene selger.

Her hjemme sitter Datatilsynet og er engstelig for at norske myndigheter (!), når de vil overvåke for å trygge samfunnet mot mulig terrorplanlegging, skal få for mye kunnskap om hva vi nordmenn driver med, når «alle» fullstendig frivillig forteller og bildebelegger all positiv aktivitet; se på meg hvor fint jeg har det, hvor jeg reiser, hva jeg spiser og hva jeg har kjøper osv. til SoMe.

Vi lever ikke bare i overvåkningskapitalismens tidsalder, men også i selveksponeringens tidsalder. Narsissismen har virkelig fått en utbredelse gjennom internettet.

Men å la politiet og andre myndigheter, som skal passe på oss, få tilgang til det vi gjør, går ikke. Det er brudd på GDPR, privatlivets fred og menneskerettighetene. Mener det samme Datatilsynet.

Nu begynner EU å ta tak i problemet, med mer lovgiving og sanksjonering. Og Datatilsynet. Styrt av EU.

Hvorfor har ikke vi i Europa laget våre egne europeisk legaltilpassede sosiale medier, til erstatning for både amerikansk og kinesisk overvåkning? Spørsmålet er stilt til den norske regjeringen, uten svar.

Det er på mange måter en merkelig tid vi lever i.