Gå til sidens hovedinnhold

Å kalle det å be noen ”gå i en annens sko” er ikke hersketeknikk, det er klar tale

Artikkelen er over 5 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Journalist Inger Anne Lillebø skriver en artikkel om hersketeknikker, men begår selv noen reale brølere og illustrerer med sitt innlegg hvordan enkelte medlemmer av pressen har et lettvint forhold til fakta.

Hun skriver: ”En 17 år gammel jente tok ordet og mente at parolen med «håndhev sexkjøpsloven» burde tas ut av toget. Det fikk den profilerte Kari Jaquesson til å replisere: ”Også syns jeg du skal prøve å suge pikk ti ganger i døgnet i et helt år, for å se hvor gøy det er å selge sex. Det er sexkjøp.”

Les også: Hvis du skal være ordfører, bør du kjøpe deg en del finere klær. Du er lite delikat slik du er nu

Det var ingen ”17 år gamle jente” jeg henvendte meg til på parolemøtet for årets 8.mars arrangement. Uttalelsen min var rettet til Maria Katinka Lie, som riktignok er ung med sine 19 år, men en ”jente”?
Hun er er leder Oslo liberale studentforening, som er knyttet til Venstre.

Hun sa: ”Jeg er feminist, og jeg er for legalisering av sexkjøp. (...) Jeg synes det er på høy tid at vi tar ansvar og ser på alternative løsninger på det store problemet det er med vold mot prostituerte. Som for eksempel bordeller, i stedet for å med den samme sexkjøpsloven som mange hevder har spilt fallitt.” Noen dager etter presterte Lie kronikk i Morgenbladet der hun fortsatte å argumentere for å åpne bordeller i Norge.

Innlegget mitt varte i nær to minutter der jeg utdypet hva sexhandel handler om. Blant mye annet sa jeg også: ”Dét er sexkjøp. Sex ... kjøp handler ikke om en festlig, abstrakt idé. Det er ingenting abstrakt med hverdagen til de som må selge sex. Som må stille sine kroppsåpninger til rådighet for de som kan betale.”

Lillebø er ikke den første som påstår at jeg utøvde hersketeknikk ved min uttalelse. På hvilken måte det er for slikt å regne kommer hverken hun eller andre kritikere inn på. Da ville de nemlig fått et forklaringsproblem. Berit Ås har definert fem former for hersketeknikk, usynliggjøring, latterliggjøring, tilbakeholdelse av informasjon, dobbeltstraff, påføre skyld og skam.

Å kalle det å be noen ”gå i en annens sko” er ikke hersketeknikk, det er klar tale. At språket mitt ikke er konformt byrå-retorikken, også kjent som tåkeprat, som politikere både i vanlige partier og ungdomspartiene benytter, er kanskje uvant, ubehagelig, endog brutalt, men det er ikke å utøve hersketeknikk.

Å løpe til pressen med tårefylte øyne og klage over å ha blitt motsagt, kan derimot godt kalles for det det er, en avledningsmanøver.

Det er ikke bare journalister som kan glemme å sjekke fakta før de uttaler seg. De som påstår at ”sexkjøpsloven har spilt fallitt” tar enten feil eller lyver.  Den ér nemlig en suksess! Det er rett og slett ikke så attraktivt å være ”horekunde” lenger.  Redusert etterspørsel har redusert tilbudet med 20-25%, og den grove volden mot prostituerte har blitt vesentlig redusert.

Vi er altså på rett vei. Nå gjelder det bare at politiet håndhever loven i enda større utstrekning og at vi hjelper de som vil ut av prostitusjonen. Derfor lyder også en av årets paroler i årets 8.mars-tog i Oslo. ”Håndhev sexkjøploven – Flere og bedre hjelpetiltak.”

Kommentarer til denne saken