(Nettavisen): – Dette er en midlertidig situasjon, og vi vil prøve å få solsikkeolje tilbake i produktene så snart som mulig, sier Håkon Mageli, konserndirektør i Orkla.

Orkla står bak kjente merkevarer som Nidar, Grandiosa, Toro, Stabburet, Lano og en lang rekke andre norske merkevarer.

Både Russland og Ukraina er store på solsikkeproduksjon, og krigen får derfor stor innvirkning på verdens tilgang på vegetabilske oljer. Dette gjør at Orkla må ta grep.

– Vi endrer nå oppskriften på flere produkter, men vi vil understreke at Nidars sjokoladeportefølje, deriblant Smash, ikke blir berørt, sier Mageli.

Han påpeker at det ikke er solsikkeolje i Nidars sjokolader i dag, og derfor vil de heller ikke berøres av mangelen på solsikkeolje. Men han sier at de har hørt at flere tror det blir palmeolje i sjokolade, og det kan han avkrefte.

Les også: Dagligvaregigant håver inn mens matvareprisene øker

Disse produktene får ny oppskrift

Orkla har jobbet lenge med å endre oppskriften på flere varer. Da Nettavisen snakket med konsernsjef Nils K. Selte i Orkla i mai, fortalte han at de jobbet for å skaffe alternative ingredienser, samt alternative leverandører av solsikkeolje.

Han sa at de var opptatt av å gjøre en grundig jobb for å kartlegge akteulle kandidater for å ivareta alle krav, deriblant bærekraft, til sine leverandører, samtidig som de fokuserte på produktutvikling.

Flere produkter har nå fått ny oppskrift, og er allerede i butikk, og flere vil det bli. Disse varene får ny midlertidig oppskrift:

  • Nugatti vil lages med sheaolje i stedet for solsikkeolje
  • Kims potetgull, Cheeze doodles og Totenflak har allerede fått ny oppskrift, og her er solsikkeolje byttet ut med segregert sertifisert palmeolje, som vil si at Orkla er trygge på opprinnelsen av palmeoljen
  • Polly peanutter lages nå med peanuttolje i stedet for solsikkeolje
  • Kjeksene fra Sætres Café Bakeriet inneholder vil få en blanding av ulike vegetabilske oljer. I denne blandingen vil solsikkeolje bli skiftet ut med rapsolje.

– Kjeksproduktene våre vil i ulike grad få endret oppskrift. Endringene vil skje gradvis, forteller Mageli.

Les også: Palmeolje er bedre enn sitt rykte - nå gjør det comeback i maten din

– Har lagt ned mye arbeid

Mageli forteller at de over lang tid har gjort veldig mye arbeid for å endre oppskriften på en rekke varer, for å sørge for at de inneholder solsikkeolje. Nå er altså situasjonen motsatt, og de er nødt til å endre oppskriften på flere varer for å fortsatt kunne selge dem.

– Mange medarbeidere har strukket seg langt for å finne alternative løsninger, slik at vi fortsatt kan tilby våre kjente og kjære produkter. Med disse løsningen kan vi opprettholde drift og arbeidsplasser på våre mange fabrikker, sier Mageli.

– Hvorfor er det så viktig å ha solsikkeolje i produktene?

– Det er en olje som har mange bra egenskaper, både sett fra et miljømessig og ernæringsmessig ståsted, sier han.

Det er fortsatt en del produkter fra Orklas portefølje som har solsikkeolje blant ingrediensene, og utskiftingen til andre oljer i noen produkter er gjort i overensstemmelse med Mattilsynet, forteller han.

Produktene som har fått ny oppskrift allerede, er enten i butikk eller på vei til butikk. Mageli påpeker at emballasjen ikke er oppdatert på alle produktene ennå.

– Ny emballasje er på vei. Men foreløpig oppfordrer vi til å sjekke nettsidene til det aktuelle produktet, for eksempel kims.no. Der vil ingredienslisten være oppdatert, sier han.

Orkla-sjefen svarer på hvorfor de måtte øke prisene til dagligvarekjedene 1. juli 2022 når omsetningen deres har økt første halvår.