Gå til sidens hovedinnhold

Oppjusterer farevarsel

Artikkelen er over 1 år gammel

Allerede før helgen varslet meteorologene at lavtrykket som kommer inn over Nordland mandag ville ha med seg en solid dose nedbør.

Nå slår Meteorologisk institutt alarm før mandag:

- Det ventes svært mye regn i deler av Nordland mandag. Mest ventes på Helgeland og der har vi oppgradert farevarselet til oransje nivå. Det anbefales å vurdere behov for forebyggende tiltak, opplyser Meteorologene på Twitter i 12-tiden søndag.

Les også: Nærmer seg værrekord i Bodø.

Vakthavende meteorolog Håvard Torset i Tromsø opplyser at farevarselet for nedbør på Helgeland er oppjustert til oransje som er det nest høyeste nivået.

– Fra mandag klokken 10 og 12 timer frem er det lokalt ventet svært mye nedbør. Det kan komme 60-70 millimeter på 12 timer, det meste på ettermiddagen i morgen, sier han til NRK.

Ifølge ham vil snøgrensen være på over tusen meter på grunn av de varme luftstrømmene.

Dette betyr farevarslene:

Gult:

Gult er nok det farenivået du kommer til å se mest. Dette brukes om en moderat farlig situasjon, som kan forårsake skader lokalt.

Oransje:

Dette er en alvorlig situasjon som forekommer sjelden. Sannsynligvis må du forberede deg, og været kan føre til alvorlige skader.

Rødt:

Rødt farevarsel betyr at situasjonen er ekstrem. Dette farenivået forekommer svært sjelden, og kan føre til store skader.

Skred

Også skredvarselet er oppgradert for mandag - til rødt:

"Omfattende ustabile forhold. Mange store og noen svært store naturlig utløste skred forventes. Hold avstand fra løsne- og utløpsområder for snøskred," melder varsom.no om varselet for Salten.

Kommentarer til denne saken