Gå til sidens hovedinnhold

Oppdager du dette utslettet på huden din, må du kontakte lege snarest mulig

Artikkelen er over 2 år gammel

Fare for flåttbitt til og med til Nordland.

Skogflåttsesongen varierer, men varer ofte fra april til november.

Det betyr imidlertid ikke at det er fare for flåttbitt over hele landet.

- Det er i hovedsak langs kysten fra Østfold og til nord for Brønnøysund vi finner skogflått. Dønna i Nordland er stedet lengst nord hvor det er faste bestanddeler av flått, sier Arnulf Soleng, seniorforsker på avdeling for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet.

Han forteller at flåtten er aktiv så lenge det er varmegrader og snøfritt.

- På Sørlandet vil de første flåttene ofte være aktive allerede i februar eller mars. Det er for øvrig mest flått i april og mai, og ikke midt på sommeren, forklarer han.

Flåtten kan imidlertid bli aktiv igjen dersom det kommer en regnskyll etter en tørr periode, for eksempel i juli.

Her kan du unngå flått

Det finnes imidlertid noe flått enkelte steder også lenger nord, for eksempel i Troms.

- Flåtten sitter på fugler og store pattedyr, og kan derfor flyttes langt. Men vi har ikke funnet faste bestanddeler med skogflått der, sier han.

Andre flåtttyper finnes imidlertid overalt i landet, for eksempel fugleflått og smågnagerflått. Sistnevnte holder til inne i bolene til smågnagerne og de kommer derfor ikke i kontakt med mennesker.

Ifølge Soleng er det i fuktig løvskog det er størst sjanse for å bli bitt, men sitter du på et svaberg med tørr lyng rundt deg er det mindre risiko. Heller ikke i tørre furuskoger er det noe særlig med flått.

Symptomer på flåttbitt

Folkehelseinstituttet skriver at skogflåtten har fire utviklingsstadier: Egg, larve, nymfe og voksen. Det er nymfeflåtten som oftest biter mennesker, ifølge Soleng.

- Blir du bitt, bør du fjerne den innen ett døgn for å unngå borreliose, sier han.

Men TBE-virus kan du derimot få fra flåtten i løpet av få minutter. Desto lenger flåtten sitter på huden, jo større er risikoen for at bakterier og virus blir overført til deg.

Det er imidlertid ikke alle som merker at de er bitt av flått så raskt, og derfor er det viktig at du ser over kroppen din når du har vært i områder hvor det er fare for å bli bitt av flått.

- Mange vil reagere og se en rød hevelse i huden. Når det er nymfeflått som biter vil det kunne se ut som en føflekk i starten. Noen begynner også å klø, hovne opp og bli rød, forklarer Soleng.

Slik fjerner du flått

Hvis du oppdager flått på huden din eller barnet ditt, og også på hunder og katter, er det viktig å få den ut.

- Bruk en tynn pinsett og dra den ut. Voksne flått kan være litt vanskelige å få ut, så mange bruker å vri flåtten samtidig som de drar den ut, forteller han.

Du kan også bruke en flåttfjerner, råder Lars Gullestad, medisinsk ansvarlig i Eyr-legene på mobil, fastlege og daglig leder hos Colosseumklinikken Medisinske Senter.

En flåttfjerner er et spesielt «redskap» laget for å fjerne flått på lettest mulig måte.

- Dersom du ikke har noe å fjerne flåtten med i nærheten så bruker du bare fingrene og da neglene - ta tak i flåtten helt nede ved huden og trekk flåtten rett ut, sier Gullestad.

Både Soleng og Gullestad kan berolige deg med at det ikke er noe problem om munnpartiet til flåtten blir sittende igjen i huden din. Dette vil forsvinne i løpet av noen dager.

Det er for øvrig viktig å ikke kaste flåtten i søppelbøtta.

Sykdommer etter flåttbitt

Rundt to prosent av alle flåttbitt fører til sykdom, men blir du bitt skal du være ekstra observant for symptomer i tiden etter, ifølge lege Gullestad.

- De mest kjente sykdommene er borreliose som skylder bakterien borrelia, og skogflåttencefalitt (TBE) som skyldes virus. Det aller viktigste du kan gjøre er å unngå flåttbitt, og at du fjerner flåtten raskt dersom du skulle bli bitt, sier han.

Borrelia og borreliose

Borrelia gir typiske sykdomstegn i huden, og det vanligste er erythema migrans, som er et utslett i huden som oppstår tre til 30 dager etter flåttbitt.

- Ikke alle som er smittet får dette utslettet, men de fleste får det. Det er typisk rødt, sprer seg som en ring i vannet og har en diameter på 5 cm eller mer. Noen opplever samtidig at de har feberfølelse eller hovne lymfeknuter, forklarer Gullestad.

Det er viktig å få behandling med antibiotika om du har borreliose, som er samlebetegnelsen på sykdommer som kommer av borrelia-bakterien. Hvis du ikke får behandling, kan du få sykdommer i ledd, nervesystemet og i hjertet.

Nedenfor ser du bilde av et utslett du bør være obs på. Ser huden din slik ut, er det viktig å ta kontakt med lege fortest mulig.

Skogflåttencefalitt (TBE-virus)

Skogflåttencefalitt (TBE-virus) kan forårsake TBE. TBE er en hjernebetennelse, som skyldes flåttbitt.

- TBE-virus overføres fra flåtten i løpet av få minutter, og 1/4 av de smittede blir syke og får symptomer. Det er først 7-14 dager etter flåttbittet man blir syk, dette er inkubasjonstiden. Sykdomsforløpet kan sees i to faser, sier Gullestad.

Fase 1 er symptomer som minner om influensa, og får feberfølelse, tretthet, muskel- og leddsmerter i tillegg til hodeverk. Tre av fire av de som blir syke går ikke til fase 2.

De som er så syke at de går videre inn i fase 2 vil etter hvert utvikle TBE, som altså er hjernebetennelse som skyldes flåttbitt. Symptomene oppstår gjerne etter ei uke uten feber.

- Hjernebetennelse kan vises seg på forskjellige måter, men mange har feberfølelse, kraftig hodeverk, kvalme, oppkast og/eller stivhet i nakke og rygg. Man kan også få psykiske symptomer, lammelser eller krampe, forteller Gullestad.

Får du noen av disse symptomene, er det viktig å kontakte lege så raskt som mulig. Det finnes imidlertid ikke noe behandling, men de få som utvikler hjernebetennelse vil bli innlagt på sykehus.

Flåttvaksine

Det finnes en vaksine mot skogflåttencefalitt (TBE-viruset), som du kan ta for å sikre deg mer mot smitte ved flåttbitt.

- Er du mye ute i skog og mark bør du vurdere TBE-vaksinen, og spesielt dersom du ferdes mye langs kysten i Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud. Det er disse områdene hvor man har sett smitte av TBE-virus til mennesker, sier Gullestad.

Ifølge en pressemelding fra Apotekforeningen har stadig flere sør- og østlendinger valgt å vaksinere seg.

- I første halvår 2019 har antallet vaksiner solgt i apotek økt kraftig. Det er solgt 17 600 vaksinedoser, som er en økning på 91 prosent fra 2018. Sammenlignet med første halvår 2016 er det en tredobling.

Det trengs tre doser TBE-vaksine for å oppnå immunitet.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.