Om populisme

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I en kronikk den 15.november kommer Stein Sneve med et forsøk på å forklare Senterpartiets store framgang. Han sier blant annet: «Det skyldes mange faktorer, men to av dem er utvilsomt klare fiendebilder og fokus på det som skiller oss, mer enn det som forener oss.» Og: «Man kan definere dette som reinhekla populisme, eller smarte strategiske valg (eventuelt begge deler), men Senterpartiets grep har utvilsomt vært en suksess.»

Det er mange som har forsøkt å forklare Senterpartiets vandring fra 5-6 prosent oppslutning til over 20 som et resultat av populisme. Ordet brukes gjerne nedsettende, og i betydningen «å snu kappa etter vinden», eller ha enkeltsynspunkter som en vet trekker stemmer. Ordets egentlige betydning er å spille på å representere «folket» i sin kamp mot «eliten». Alle som bruker dette ordet om Senterpartiet bør merke seg at vår politikk har stått fast de siste åra, i hvert fall siden jeg meldte meg inn i 1993. Senterpartiet har hele tiden sloss mot at avgjørelser som får store konsekvenser for folk i en del av landet skal tas i maktsentra i andre steder i landet (eventuelt i Brussel). Slik som når Stortinget tvinger igjennom nye kommune- og fylkesgrenser på tvers av hva de berørte mener.

Vi har de senere åra sett en sentraliseringsbølge som savner sidestykke i Norgeshistorien. Fylker, kommuner, politi, utdanningsinstitusjoner, sykehus, offentlige tjenester, alt skal sentraliseres og slås sammen i store og «robuste» enheter. Det er blitt et slags mantra at alt er bedre jo større det er. Dette har Senterpartiet vært en veldig tydelig stemme mot, og det har velgerne forstått. Det er ikke populisme, og Senterpartiet sloss ikke mot en elite. Vi sloss mot en politikk som konsekvent gjør det stadig mer utfordrende å bo i mindre sentrale strøk av landet. Vi vil ha gode tjenester nært folk. Og vi vil at kommuner og fylker skal ha muligheten til å gi slike tjenester, gjennom større overføringer fra en stat som driver med sulteforing av distriktene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken