Gå til sidens hovedinnhold

Om nedlatenhet i klimadebatten

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I en kommentar publisert på nett den 18.august med tittelen "Lurer du på hvorfor ikke klima tar større plass i valgkampen, se på alderen til de store partienes velgere" lurer ANs Svein Sneve på hvorfor klimasaken ikke gir større utslag i meningsmålingene. Han antyder at svaret ligger i at det er overrepresentasjon av eldre velgere i verdikonservative partier, blant dem i mitt eget Senterparti. De samme velgerne beskrives på denne måten: "Det er ikke de som skal arve jorda, derimot har de et økende behov for en raus stat med rause pensjoner og en raus eldreomsorg."

Jeg er snart 60 år selv, og tilhører altså ei gruppe som ifølge Sneve og andre er mer opptatt av oss selv enn av våre etterkommere. Dette er en type nedlatenhet overfor en stor og viktig del av befolkninga jeg nesten ikke har sett før fra et voksent menneske. Jeg har statistisk sett så mange år igjen å leve at jeg får med meg verden i 20-30 år til, kanskje mer. Videre har jeg barn og barnebarn (og forhåpentigvis om noen år oldebarn) som skal reise inn i ei framtid jeg ikke blir en del av.

Jeg husker livet for to generasjoner siden og tenker gjerne framover både to og tre generasjoner. Jeg er veldig glad i mine etterkommere og ønsker dem alt godt. Jeg håper at de får et godt liv på en planet i økologisk balanse og som byr på ting vi ikke får oppleve i vår levetid. Jeg tror på ei teknologiutvikling som vil gå enda raskere enn det vi har opplevd de siste tiåra, og at det aller meste av denne teknologien vil gagne planeten og menneskeheten. Jeg tror på muligheten for å leve gode liv på jorda i mange generasjoner framover og jeg vil at vi skal justere kursen for at dette skal bli oppnåelig. Og: Jeg er bekymret, men ikke livredd.

At ANs journalist bruker spalteplass til å framstille folk med livserfaring og flergenerasjonsperspektiv som egioster og likegyldige overfor klimautfordringene er trist. Det er feil, det er nedlatende og det er stigmatiserende. Sneve har kanskje rett i at min generasjon ikke skal arve jorda. Men våre barn, barnebarn og oldebarn skal gjøre det.

Kommentarer til denne saken