Gå til sidens hovedinnhold

Om "Klimasøksmål til Høyesterett"

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Avisa Nordland 24. september har Tone Toft et leserinnlegg om klimasøksmålet som flere organisasjoner har reist mot regjeringen og som nå skal behandles i Høyesterett 4. november. Jeg vil her drøfte noen av de påstandene som Toft kommer med.

Den første setningen i Tofts innlegg er «Vi opplever en global klimakrise, ». Jeg må få lov å spørre hvor Toft har dette fra. IPCC, som vanligvis regnes for å være verdens fremste autoritet innen klimasaken, mener så vidt jeg vet IKKE at vi har en klimakrise? Så vidt jeg vet sier IPCC at hvis vi ikke klarer å begrense utslippene tilstrekkelig innen 2030 så RISIKERER vi en klimakrise innen slutten av dette århundre.

Toft oppgir ingen kilder for sin påstand om at vi har en klimakrise. Men hvis hun vil fastholde sin påstand bør vel kildene hennes være mer pålitelige enn IPCC? Og her vil jeg minne om ordtaket som sier at man har rett til sine egne meninger, men ikke til sine egne fakta. Så hvis ikke Toft har støtte fra noen kilder som hun regner som mer pålitelige enn IPCC vil jeg be henne trekke tilbake påstanden om at vi har en klimakrise.

I første linje i andre avsnitt skriver Toft: "Mennesker i det Globale Sør rammes allerede hardt av klimakrisa". Her må Toft ha meg unnskyldt, men jeg vil påstå at dette er et eksempel på hvordan fattige mennesker kan bli misbrukt i politiske debatter. Matmangelen til de fattige i det Globale Sør skyldes ikke først og fremst klimaendringer. Matmangelen til verdens fattige skyldes at de ikke har penger til å kjøpe den maten som finnes på verdensmarkedet! Disse pengene kunne de ha fått hvis velmenende og engasjerte mennesker (som jeg anser Toft for å være) istedenfor å bruke milliarder på tiltak for å begrense utslipp av CO2 hadde valgt å bruke milliarder av kroner på å hjelpe fattige mennesker ut av den daglige nøden og sulten de lever i. For eksempel ved å bidra til å skaffe dem rent vann, mat, medisiner og andre livsnødvendigheter.

Kommentarer til denne saken