Om å skylde på andre

Jørgen T. Fjørtoft mener bystyret kunne prioritert annerledes i budsjettet.

Jørgen T. Fjørtoft mener bystyret kunne prioritert annerledes i budsjettet. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I et leserinnlegg går Ida Pinnerød og ordførerkollega Sigurd Stormo (Meløy) til frontalangrep mot regjeringen og påstår at den bortprioriterer kommunene under pandemien. Arbeiderpartiordførerne går så langt at de spør om regjeringen overhodet skjønner hvor alvorlig dette er for innbyggerne.

Jeg tror helt ærlig at de fleste inklusiv regjeringen skjønner hvor alvorlig COVID-19 er for folk. Særlig sørpå hvor pandemien har fått herje mye mer enn her oppe i nord. Arbeidsledigheten er rekordhøy og store deler av samfunnet er satt «på pause» i ubestemt framtid. Det er helt klart krisetid.

For norsk økonomi er den største utfordringen fremover helt klart usikkerhet. Ingen vet når det kommer en vaksine, eller hvordan pandemien sprer seg. Det eneste vi vet er at den er her, og at den aldeles ikke er vår venn.

Nå kan jeg ikke uttale meg så mye om Meløy, men jeg kjenner høvelig greit til ståa i Bodø. Her er noen ting kommunen bruker penger på nå:

  • Det arbeides med å innføre skattefinansiert skolemat samtidig som det skal kuttes lærerstillinger.
  • Det skal bygges et nytt konkurransebasseng i tilknytning til badeland.
  • Det skal bygges ny vei opp til Turisthytta.

Isolert sett er dette gode saker. Jeg har kun vært med å stemme mot to av dem, men disse sakene vitner om at kommunen har, og bruker penger. Spørsmålet er hvordan vi prioriterer. Bodø har i dag en vanvittig stor gjeld som må betales, og den kan ikke betales med coronamidler.

Joda. Bodø kunne sikkert fått mer penger, men vi kommer ikke bort fra at kommunen allerede i desember 2019 før noen her oppe tenkte tanken på COVID-19 vedtok en økonomiplan som la opp til kutt på hele 73,7 millioner kroner i Oppvekst og Kulturavdelingen fram mot 2023. Det har altså vært planlagt innsparinger før corona kom innover oss.

Helt ærlig tror jeg vi bør forberede oss på en strammere økonomi fremover uansett regjering, det er rett og slett for stor økonomisk usikkerhet og arbeidsledighet fremover.

Selv synes jeg det er lite kledelig å skylde på regjeringen hver gang en ikke har råd til noe. Vi kan heller si rett ut hva som er viktig for oss. Er det skolemat eller er det lærere? Det er fortsatt mulig å gjøre ting med kommuneøkonomien. Det handler å prioritere, og joda det er alltid kjekt med mer penger, men det kan vi ikke planlegge for.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken