WWF tror staten vil tape ti milliarder på Goliat-plattformen

Artikkelen er over 3 år gammel

Olje- og energiministeren svarer med at «enkelte forsøker tegne bilde av feltet som et tapsprosjekt».

DEL

Denne uken ble det klart at Oljedirektoratet i 2015 beregnet skandaleplattformen Goliat til et mulig tapsprosjekt for Norge.

Det skriver Dagbladet

Informasjonen ble ikke gitt Stortinget fordi oljeminister Terje Søviknes (Frp) hevder han ikke var klar over rapporten utarbeidet av hans eget fagdirektorat.

– Dette er en skandale. Jeg kan ikke forstå annet enn at dette må ende med mistillit, sier Bellona-leder Frederic Hauge til Teknisk Ukeblad.

WWF har regnet på det omstridte oljeprosjektet, og i motsetning til oljefelt flest mener WWF at Goliat kommer til å være et tapsprosjekt i monsterklassen:

10 milliarder kroner tror WWF at det norske fellesskapet kommer til å tape på Goliat-prosjektet.

WWFs regnestykke er basert på historiske letekostnader for feltet oppgitt av Olje- og energidepartementet, investeringskostnader hentet fra norskpetroleum.no og driftskostnader oppgitt av feltoperatøren Eni, samt nedstengingskostnader oppgitt i feltets plan for utbygging og drift (PUD), skriver Dagbladet.

Utbyggingskostnaden av feltet har steget fra 28 til over 50 milliarder kroner. Feltet, som drives av italienske EVI, har også blitt midlertidig stengt flere ganger grunnet sikkerhetsproblemer.

LES MER: Goliat ble evakuert: - Vi er bekymret for det som skjer

- Det er ingen tvil om at Goliat-feltet har hatt en vanskelig gjennomførings- og oppstartsfase. Mitt inntrykk er at selskapene og deres ansatte under den pågående driftsstansen arbeider godt sammen for å komme i stabil og sikker drift, sier han i en kommentar til Dagbladet.

Søviknes sier at «enkelte forsøker tegne bilde av feltet som et tapsprosjekt».

- Selv om utbyggingen gikk over budsjett og ble forsinket viser operatørens tall at samlede inntekter fra Goliat overstiger samlede driftskostnader og investeringskostnader i 2022. Da har feltet mange år igjen å produsere, sier oljeministeren.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken