Ola Smeplass og Bodø Senterparti: Kan jeg anbefale Vedums kaffekoppstrategi?

Kanskje vi heller skal ta en kopp kaffe, Ola, spør Andreas Tymi i Rødt.

Kanskje vi heller skal ta en kopp kaffe, Ola, spør Andreas Tymi i Rødt. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Etter at Rødt gjorde en rekordmåling på 11,8 prosent og fem bystyrerepresentanter på fredag, har leder og førstekandidat Ola Smeplass i Bodø Senterparti vært aktiv i kommentarfelt og leserinnlegg der han kommer med ganske urimelige angrep på Rødt og våre velgere. Vår ordførerkandidat og varaordfører Synne Høyforsslett Bjørbæk hadde et godt svar, men jeg ønsker også å komme med noen egne betraktninger.

La meg starte med å si at jeg liker både Ola og Senterpartiet. Senterpartiet har alltid vært et klart andrevalg for meg. Jeg opplever dem som et parti av ærlige, jordnære folk, som er trygt planta på venstresida i arbeidslivspolitikk, økonomisk politikk og velferdspolitikk, der Senterpartiet var tidlig ute med profittfri velferd. De er i likhet med Rødt mot EØS og overstyring fra EU og andre, mot sentraliseringa i samfunnet og for mye større bevilgninger til fylkeskommuner, kommuner, og spesielt småkommuner for å finansiere velferden over hele landet. Åslaug Haga brukte faktisk storkapitalen som argument mot EU og EØS, og argumenterte direkte mot internasjonal kapitalisme. Da er det spesielt skuffende at nettopp Senterpartiet skal komme med urimelige påstander om Rødt og dra fram kommunismespøkelset.

Norge er betraktelig nærmere et klasseløst samfunn enn noe annet land noen sinne har vært, og Rødt har ingen forbilder ute i verden som vi vil herme etter. Vi vil ha mye mer demokrati, i økonomipolitikk, men også i de krikene og krokene som i dag er lukka. Dette kaller vi sosialisme. Rødts prinsipprogram sier ikke at Rødt er et kommunistisk parti. Det sier at det klasseløse samfunnet som vi søker på sikt er det Karl Marx kalte kommunisme. Vi er et bredt ideologisk parti, som omfatter sosialister, sosialdemokrater, anarkister, kommunister osv og grunnprinsippene er mer demokrati, mer åpenhet, og mer mangfold – det er det vi kaller sosialisme.

Det er derfor merkelig at Smeplass tror at Rødt ønsker å innføre ettpartistyre, mindre åpenhet eller demokrati. Rødt består av medlemmer som meg som har vokst opp i det relativt velfungerende norske demokratiet. Jeg kan forsikre at vi tvert imot kjemper for mer demokrati, mangfold og åpenhet i tråd med det arbeiderklassen har kjempet for i 200 år.

Smeplass påstår også at det ikke finnes noen alternativer til at enkeltpersoner, familier og selskaper eier alle arbeidsplassene. Han burde vite at dette er feil, ettersom hans eget parti har vært en forkjemper for de forskjellige bondesamvirkene og samvirkelagene som er helt i tråd med Rødts fellesskapsidè. Vinmonopolet, brannvesenet, bibliotekene, Felleskjøpet, Tine, Coop, fagforeningseide bedrifter og små gründerbedrifter der eierne også er arbeiderne er eksempler på organisering av arbeidsplassen som Rødt ønsker mer av. Mener virkelig Smeplass at det er umulig at større deler av samfunnet kan organiseres sånn?

Jeg opplever at Rødt og Senterpartiet er enige om veldig mye, også der vi står alene mot røkla. Vi er to partier som burde kunne samarbeide godt sammen og det håper jeg vi kan gjøre. Det skylder vi faktisk velgerne våre. Jeg vil derfor oppfordre Ola til å følge kaffekoppstrategien til partileder Vedum: Kanskje vi heller skal ta en kaffe sammen og finne ut hva vi faktisk mener?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken