Tv-profil Arne Hjeltnes og seriegründer Steinar Knutsen lanserte i Bodø Nu mandag store planer og to nye bryggerier i Bodø. Det ene et mikrobryggeri, det andre et stort bryggeri med ambisjoner om å få 1,5 millioner liter pils ut i butikkhyllene landet over – i priskonkurranse med blant andre Carlsberg.

AN omtalte planene før jul

Sjansespill

Knut Albert Solem slakter bryggeriplanene på sin Facebook-side.

Solem har gitt ut bøkene Norsk øl og Ølguiden og regnes som en av landets fremste ølskribenter. Overfor an.no utdyper han:

– De bruker sjarmen sin som forretningsplan og kjendisfaktoren for å skape begeistring og deretter få det lokale næringslivet til å investere, sier han og advarer:

– Å yppe seg mot Carlsberg er det samme som å gamble med pengene sine.

Han mener Hjeltnes og Knutsen ikke har noen høy stjerne i enkelte ølkretser. Og går så langt som å advare næringslivet mot å investere.

– Hadde det engang vært et pilsnerbryggeri i Sør-Norge, det logistikken ligger til rette og salgskorpset står klart, eller en slags nisje ... Men å satse industrielt på pils i dagens marked er i beste fall et sjansespill, sier han og avslutter:

– Bodø har jo allerede et utmerket mikrobryggeri som sikkert ville satt pris på bidrag fra næringslivet.

Solem får støtte fra en annen ledende skikkelse innen øl.

Sammy Myklebust skriver på sin Facebook-side:

"1 500 000 liter pils på samme prisnivå som Carlsberg inn i et fallende marked for norsk pils. Hvor mye er det å hente i overskudd på den planen? Jeg spår at dette blir det «øl-eventyret» der flest personer taper penger på de neste to-tre årene.»

(For ordens skyld: Myklebust jobber 20 prosent for et konkurrerende bryggeri)

Mange bryggerier

Arne Hjeltnes og Steinar Knutsen etablerte et bryggeri på Voss – L/L Voss Fellesbryggeri AS – i 2016.

Da bryggeriet på øye Fedje utenfor Bergen ble etablert, som nå skal flyttes til Bodø, ble det solgt inn med ambisjoner om eksport. Denne driften er nå delt i to. Whisky-produskjonen skal bestå der den er, ølbryggeriet er lagt ned i påvente av relokalisering. 

I Oslo driver de produksjonsbryggeriet og -baren Siste sang, som åpnet i april, men som ennå brygger ølet som selges over disk andre steder. 

Til sammen er 137 personer og bedrifter inne på eiersiden. Hjeltnes er oppført som styremedlem, mens Knutsen var daglig leder inntil nylig.

Norbrew AS ble stiftet i fjor og har derfor ingen regnskap tilgjengelig. Men aksjekapitalen er oppgitt å være 14 millioner kroner

Heller ingen av datterselskapene har levert regnskap ennå. Se oversikt over disse nederst i saken.

Steinar Knutsen har, ifølge Regnskapstall.no, hatt roller i en hel rekke bedrifter som har gått konkurs eller blitt likvidert. Se hans forklaring lenger ned i saken.

Knalltøft marked

Markedet for øl i 2017 er knalltøft.

Bryggeriet Lervig i Stavanger, som har langt flere potensielle kunder i sitt nedslagsområde enn Bodø og lojale og tålmodige investorer på laget, sliter både i dagligvare- og utelivsmarkedet. De solgte i fjor knappe 1,2 mill. liter i Norge – inkludert en av landets mest solgte pale ales, Lucky Jack.

Nøgne Ø var i fjor litt større enn Lervig, men ligger og på 1,2 mill. liter. Dette er et av landets absolutt sterkeste varemerker og et bryggeri som har vært kåret av DN til gasellebedrift i flere år på rad.

Her i nord fikk Mack nylig smake på konsekvensene av Remas bestevenn-kampanje og måtte si opp flere ansatte. I fjor solgte de 17 mill. liter øl.

Bådin lå i fjor på ca. 51 000 liter. 

Forundret

Arne Hjeltnes er svært forundret over kritikken fra Solem og Myklebust og kaller utspillene tendeniøse.

- Dette er et initiativ fra bodøsamfunnet, ikke fra oss. Jeg kan ikke skjønne poenget med å være så negativ, sier han til an.no og utdyper:

- Vi ble invitert til Bodø av lokale krefter som ville ha nytt liv i det gamle flotte Nordlandsbryggeriet. Det er naturligvis litt typisk norsk at man skal bli kritisert for å ha ambisjoner. Vi har møtt stor velvilje og entusiasme i Bodø. Produktene våre er godt plasser hos de tre største dagligvarekjedene i hele landet. Vi har flinke folk på distribusjon og merkevarebygging, som gjør at vi har trua på at det vil komme en pils fra Bodø  - slik det en gang gjorde.

Markedet for norsk og lokalprodusert øl er i vekst, mener han: 

- Naturligvis skal vi ikke ta opp kampen mot Carlsberg. Vi skal lage et mellomstort pilsbryggeri som på sikt kanskje skal brygge 1,5 millioner liter. Det er ikke urealistisk.  Lervik i Stavanger selger 200.000 liter pils i måneden. Mack selger 17 millioner liter pils fra Tromsø. At Bodø skal klare under en tidendedel av det, er slett ikke urealistisk.

Reagerer

Han reagerer sterkt på at det insinueres at dette er svindel - før det i det hele tatt har kommet i gang eller noen har sett planene.

- Trist er det at ølvenner i landet motarbeider hverandre, sier han.

Og avslutter:

- Det er klart Bodø skal ha et pilsbryggeri.  Bodøfolket har trua på dette og da kaster vi oss med og satser skulder ved skulder med lokale krefter. Ølet vårt vinner priser og får stadig flere venner. Det drives forsvarlig med både god driftskompetanse og salgskorps. Vi er riktignok små, men ikke de amatørene som våre uvenner ønsker å framstille oss som. 

Steinar Knutsen skriver i en epost til an.no:

- Jeg har mine aksjer i selskapet Steren AS. Jeg startet for øvrig 7 Fjell Bryggeri i Bergen. Det var ikke noen negative kommentarer da. Bryggeriet har på kort tid blitt en av de største i Norge. Der arbeider forøvrig Sammy Myklebust. Det stemmer at jeg var med i konkurser for meg og min partner. Dette skjedde da hovedselskapene gjennom 25 år mistet sine leiekontrakter etter at det kom ny huseier. Og det ble en stor økonomisk og tragisk konkurs for meg og min partner der vi tapte alle sparepengene våre. Måten du skriver om konkursen og den ellers negative vinklingen i reportasjen vil kunne leses som at jeg nærmest er konkursrytter. Vi arbeider hard hver dag for å skape noe, da er det synd at vi skal stilles i et dårlig lys av noen konkurrenter.

Hilser dem velkommen

Roy B. Nilssen i Corponor, som eier lokalene bryggeriet er tenkt inn i, er en av flere næringsdrivende i Bodø som har omfavnet initiativet:

- Da bryggeriet ble nedlagt var det et folkeopprør som faktisk var større enn opprøret i forbindelse med nedleggelsen av flystasjonen. Arne Hjeltnes og Steinar Knudsen har det som skal til for å etablere sitt fjerde bryggeri i Norge, spesielt avtaler med alle dagligvarekjedene. Folk blir mer og mer opptatt av kortreist mat og drikke, lokale merkevarer. Bodø og Nord-Norge har de beste forutsetninger for å lykkes med en slik
etablering og i tillegg har man tilgang til det store nettverket til Arne Hjeltnes, sier han.

 

Planene ble presentert på et arrangement i regi av BRUS - Bodøregionens utviklingsselskap.

BRUS-direktør Odd Emil Ingebrigtsen sier han heier på folk som prøver å få til ting i Bodø:

- Når vi løfter frem noe sånt, er det fordi flere av våre aksjonærer har involvert seg i noen vi synes virker bra. Og vi hilser all virksomhet som vil gi verdiskaping og arbeidsplasser til Bodø velkommen, sier han i en kommentar.

Norbrew AS eier:

Oslo & Akershus Bryggeri AS (2016)

Bryggeland Norge AS (2016)

Northern & Co AS (2016)

Fjellsider AS (2016)

Bodø Aktiebryggeri AS (2016)

Den norske Krone AS (2016)

L/L Voss Fellesbryggeri AS (2016)

Norbrew AS (2016)

Norbrew AS eies av:

Baf Asset Management AS

Eriksen Stig Bredal

Lorentzen Christian

Engelstad Einar Arve Een

Sidecar AS

Jesl AS

Caipirinha AS

Troye invest AS

Gudvangen Helge Johnny

Eae Toast AS

Cernova industri AS

Skjelbred Terje Johan

Akk invest AS

Møvik invest AS

Slumpelukko AS

Huynh Dung My Thi

Liso AS

Soteren AS

Bewell AS

Akkvir AS

Fems invest AS

Penger Uten Grenser AS

Nordhagen Dan M Buflod

Feka invest AS

Nan Madol AS

Per Jørgensen invest AS

Goksco AS