Gå til sidens hovedinnhold

Også for politikere fra Senterpartiet må det være mulig å løfte blikket ut over eget sauefjøs og utmarksbeite. Boikotten er avslørende, og direkte pinlig.

Artikkelen er over 1 år gammel

AN på lederplass: Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Miljøorganisasjonen Verdens naturfond (WWF) får inntektene fra årets tv-aksjon. Inntektene skal gå til å bekjempe plastsøppel i havet. Det har fått både bønder, jegere, hvalfangere og fiskere til å rase. Flere kommuner har vedtatt å boikotte hele aksjonen i protest mot WWFs politikk på ulike områder. Blant annet kjemper WWF for rovdyrene i norsk natur.

Sist ut i rekken av kommuner som boikotter tv-aksjonen, er Beiarn. Saken er god, men organisasjonen kan vi ikke støtte, uttaler Senterparti-ordfører Monika Sande til AN. Boikotten av tv-aksjonen ble vedtatt med ti mot fire stemmer. Andre som ikke støtter aksjonen er Moskenes kommune. Ironien er påtakelig, i og med at det nettopp er hvalfangere og fiskeres livsgrunnlag som skal reddes fra plastsøppel.

Det er legitimt å være uenig i WWFs rovdyrpolitikk. Saken er krevende for mange At bønder vil ha minst mulig ulv og jerv i naturen er til å forstå, hvis saken ses kun fra bøndenes side. Men årets tv- aksjon handler altså ikke om sauer på norske utmarksbeiter. Med penger fra aksjonen skal det etableres avfallssystemer for over 900.000 mennesker i Indonesia, Vietnam, Filippinene og Thailand. En tredjedel av havets søppel kommer fra Sørøst-Asia. Plastforurensing er et globalt problem, og en av de største miljøtruslene vi står ovenfor. Det er derfor utrolig sneversynt og egoistisk av kommunene som boikotter aksjonen når de begrunner dette med uenighet om WWFs rovdyrpolitikk.

Rovdyrpolitikken bestemmes av Stortinget. Det var faktisk Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum som fremmet forslaget – og stemte for – rovdyrforliket som nå er gjeldende politikk, ikke hva WWF måtte mene om saken. Senterpartiet sitter altså med ansvaret for rovdyrpolitikken. Når nå flere sentrale politikere fra Senterpartiet, blant dem stortingsrepresentant Geir Pollestad, vil boikotte aksjonen og ikke gå rundt med bøsse, virker det som de underkjenner Stortingets rolle, samtidig som de vil benytte muligheten til å straffe WWF økonomisk. Det er en pinlig avsløring av sneversynt egeninteresse. Taperen er naturen.

Senterpartiet benytter innsamlingen til å boikotte og «jakte» på en meningsmotstander, i stedet for å være solidarisk med verdenshavene. Å boikotte aksjonen gir ikke færre rovdyr i norsk natur, men flere tonn plastsøppel, som etter hvert også havner i norske farvann.

Også for politikere fra Senterpartiet må det være mulig å løfte blikket ut over eget sauefjøs og utmarksbeite. Boikotten er avslørende, og direkte pinlig.

Kommentarer til denne saken