Tirsdag ble det nye undervisningsfartøyet til Meløy Videregående skole offisielt døpt ved Rødbrygga.

– Dette blir et topp moderne klasserom for elevene på fiske- og havbruksfag på Meløy videregående skole, avdeling Inndyr. Så vidt oss bekjent er dette det eneste fartøyet som er bygget spesielt for undervisningsformål, og blir et kvantesprang for elevene fra den tidligere undervisningsbåten «Salthammer", opplyser Trond Willassen i Nordland fylkeskommune.

Båten er bygget for flere redskapstyper, slik at eleven får øvelse i ulike typer fiske.

60 millioner kroner

Båten har fått navnet Oscar Sund og kom til inndyr natt til søndag 18. august. Oscar Sund har kostet 60 millioner kroner og fylkesråd for utdanning, Hild Marit Olsen fikk æren av å døpe båten.

– Dette er en stor dag. Endelig. Vi har gledet oss og ventet lenge på dette, åpnet Olsen talen sin med.

Helt siden Meløy videregående skole avdeling Inndyr ble opprettet i 1985, har skolen drevet med opplæring i fiskeri og akvakultur. Som en av de første fiskerifagskolene i landet, fikk skolen egen båt i 1991. Da overtok de «Salthammer», en båt bygget i 1954. Siden da har båten gjort tjeneste som opplæringsfartøy for skolens elever. Båten var lenge den eneste praksisfasiliteten skolen kunne tilby elevene.

Salthammer ble utdatert, og den tekniske tilstanden mer krevende.

– Skolen har i mange år jobbet å få et nytt fartøy som kunne erstatte «Salthammer» og gjøre den praktiske fiskeriopplæringen mer tidsriktig og relevant for elevene, både med tanke på fartøy og utrustning, sa Olsen.

– Verdens beste

Politisk ble det satt på dagsorden for alvor i 2015/16.

– Resultatet har blitt Norges første opplæringsfartøy bygget for fiskeri, levendefangst og nautisk opplæring. Med dette prosjektet har vi vist både vilje og evne til å satse på en fornyet og framtidsrettet fiskeri- og sjømatutdanning som garantert vil bidra til å dekke etterspørselen etter kompetent arbeidskraft i Norges største sjømatfylke i framtiden. Og jeg vil ikke nøle med å si at vi hadde Norges flotteste fiskeri- og akvakulturutdanning her på Inndyr. Som nå har blitt enda bedre – skal vi si verdens beste? sa Olsen.

Båten er 24 meter lang og åtte meter bred, og er bygget og utrustet ved verftet Hvite Sande i Danmark.