Gå til sidens hovedinnhold

Nytt distriktsprogram skal gi bedriftene kompetansen de trenger

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I fjor oppga nesten seks av ti NHO-bedrifter at de har et udekket kompetansebehov. Størst er behovet i de to nordligste fylkene og Møre og Romsdal. For å skape nye arbeidsplasser, nye næringer og vekst i hele landet er vi avhengige av at både folk, bedrifter og offentlig sektor får tilgang på den kompetansen de trenger for å utvikle seg. Et nytt distriktsprogram er ett av svarene.

Regjeringen har lagt frem en egen strategi for fleksibel og desentralisert utdanning. Målet er at folk over hele landet, uavhengig av hvor de bor eller hvilken livssituasjon de er i skal kunne ta ny eller mer utdanning.

Med det nye distriktsprogrammet vil regionale aktører, i samarbeid med en utdanningsinstitusjon, kunne søke om støtte til å få de utdanningstilbudene de trenger. Vi gir dem rett og slett drahjelp til å skaffe seg den kompetansen de trenger. For å karikere det litt så er det slik i dag at utdanningsinstitusjonene utvikler tilbudene også må studenter, arbeids- og næringslivet rette seg etter det. Gjennom distriktsprogrammet vil arbeids- og næringslivet kunne ta initiativ til at en fagskole, høyskole eller universitet utvikler det tilbudet de har behov for.

Regjeringen er opptatt av at privat næringsliv og det offentlige får tilgang på den kompetansen de trenger for å utvikle seg og levere gode produkter og tjenester til folk over hele landet. Men like viktig som det er for bedriftene å få tak i kompetanse er det for enkeltmennesker å ha muligheten til å både ta utdanning slik det passer dem og muligheten til å videreutdanne seg etter hvert som behovet melder seg.

Det nye distriktsprogrammet vil bidra til at utdanningstilbud er tilgjengelig for bedrifter og folk der de bor og lever. Det finnes ikke én løsning som passer alle. Når flere må ta ny eller mer utdanning gjennom hele yrkeslivet så må utdanningene også være tilpasset folks hverdagsliv med familie, jobb og boliglån.

Gjennom bedre og mer tilpassede utdanningsmuligheter skal vi få fart på Norge igjen etter pandemien og inkludere flere i arbeidslivet i årene fremover.

Kommentarer til denne saken