Gå til sidens hovedinnhold

- Ytrings-friheten er soleklar, også for offentlig ansatte.

Artikkelen er over 6 år gammel

Ble hørt om ytringsfriheten.

Et flertall i Bodø kommunes organisasjonsutvalg ønsker å utsette nye regler om ytringsfrihet inntil regelverket blir forbedret.

Les også: Kommunalt ansatte tør ikke ytre seg "offisielt", fordi de frykter for konsekvensene

Og det var særlig de ansattes to representanter i utvalget som var skeptisk til forslaget om nye regler.

En begrensning

- Vi har sett å det nye forslaget som en klar begrensning for ansattes ytringsfrihet i Bodø kommune. For oss virker det som om man ønsker å hoppe bukk over Sivilombudsmannens innsigelser mot dagens regelverk i Bodø, og vi tror ikke de nye reglene heller vil bli godt mottatt der, sier Stig Andreassen, tillitsvalgt i Fagforbundet i Bodø kommune.

Les også: Lege refset for uttalelser i media

Skeptisk

Han får støtte fra Tor Erlend Nordhuus, Unios representant i organisasjonsutvalget.

- Ytringsfriheten er soleklar, også for offentlig ansatte. Derfor er vi skeptisk til hva som kan ligge i de begrensningene som nå foreslås i det nye regelverket. Men nå får vi mulighet til å gå i dialog med administrasjonen, og rette opp eventuell uklarheter før organisasjonsutvalget får saken til endelig behandling.

Fornuft, ikke følelser

Blant politikerne i utvalget var meningene litt mer delte. Ingrid Lien (Sp) og Grethe Fjærvoll (U), ønsket at saken skulle avgjøres i tirsdagens møte, mens Adelheid Kristiansen (Ap), Svein Olsen (Rødt) og Terje Chruicshank (Venstre), støtte de tillitsvalgte, og ga uttrykk for skepsis til ordlyden i den nye forslaget.

- Dette handler ikke om følelser, men om fornuft, og ikke minst de ansattes frihet til å ytre seg i det offentlige rom, slo Kristiansen fast i debatten.

Ny sak over nyttår

HR-sjef Per Gunnar Pedersen har ledet arbeidet med utformingen av den nye teksten om ytringsfrihet. Han var forberedt på at det ville være mange meninger om formuleringene, og er helt sikker på at det blir mulig å komme fram til en løsning alle kan leve med.

- Nå skal vi snakke mer med de tillitsvalgte, slik at vi blir enige om formuleringene, og så kommer vi med en ny sak over nyttår, sier Pedersen.

Kommentarer til denne saken