Gå til sidens hovedinnhold

Vurderer tvungen båtførerbevis

Artikkelen er over 15 år gammel

Det kan bli obligatorisk med båtførerbevis også for førere av fritidsbåter. Sjøfartsdirektoratet skal nå utrede et forslag fra regjeringen.

– Den kraftige økningen i ulykker på sjøen, flere båter med stor motorkraft og mangelfulle kunnskaper om ferdsel på sjøen er grunnene til at regjeringen ønsker å vurdere et forslag om obligatorisk båtførerprøve, sier Nærings- og handelsminister Odd Eriksen.

Selve innføringen av førerkortet vil tidligst kunne skje i 2008.

Flere ulykker

Sjøfartsdirektoratet har fått i oppdrag å vurdere muligheten for obligatorisk båtførerbevis. En arbeidsgruppe skal legge fram sine forslag neste vår.

Arbeidsgruppen skal blant annet se på hvordan man kan sette grenser for hvilke typer fritidsbåter båtførerbeviset skal gjelde. Der er det avgjørende hvor stort skadepotensiale båtene har i forhold til størrelse, motorkraft og fart.

Arbeidsgruppen skal også vurdere hvordan båtføreropplæringen skal foregå, hva som skal være innholdet i opplæringen og hvem som skal ha myndighet til å godkjenne og utstede båtførerbevis. Det skal også avgjøres om en praktisk ferdighetsprøve for erfarne båtførere skal innføres.

– Det er viktig å innføre obligatorisk båtførerbevis. Samtidig må ordningen være enkel å håndheve og den må utformes slik at den oppfattes som viktig også av de mange som fører fritidsbåter i Norge, sier Eriksen. (ANB)