Voldtektsofferet har forklart at hun ble voldtatt landet rundt tre-fire ganger hver dag i en periode på tre måneder, mens hun ufrivillig var passasjer i tiltaltes trailer, skriver Nordlys.

Vold og mishandling

Voldtektssaken som i går startet i Nord-Troms tingrett, er svært spesiell på flere måter. Saken ligger mer enn fem år tilbake i tid, og tiltalte er allerede dømt for meget grov vold og mishandling mot kvinnen som er fornærmet i voldtektssaken.

Volden han allerede er dømt for, skjedde samtidig som de nå påståtte voldtektene.

Det er satt av seks dager til rettssaken, og da saken startet tirsdag, svarte tiltalte at han ikke erkjente straffskyld.

Dømt for knivdrap

Den 47 år gamle finnmarkingen på tiltalebenken ble i 1997 dømt til åtte års fengsel for å ha drept en annen mann med kniv i den opprinnelige hjemkommunen i Båtsfjord. Tiltalte soner for tiden en dom på seks års forvaring på Ila for mishandling og meget grov vold både mot en tidligere samboer, og mot kvinnen som han nå er tiltalt for å ha voldtatt i en tre måneders periode fra september 2006 til desember 2006.

Det var først i november 2008 at fornærmede også anmeldte tiltalte for voldtektene, og det er altså den delen av forholdet som er til behandling nå. Spørsmålet retten skal ta stilling til, blir dermed hvor mye mer enn seks års forvaring tiltalte skal ha, hvis retten også finner ham skyldig i voldtekt.

Voldtatt i traileren

I og med at voldtektene skal ha skjedd på ulike stoppesteder mens tiltalte kjørte trailer, hovedsakelig i Norge, men også i Sverige og Danmark, har det vært et tema hvor rettssaken skulle gå. Tiltalen ble opprinnelig tatt ut for Oslo tingrett, men seinere flyttet til Tromsø ut fra at de fleste vitnene er nordfra.

Ifølge kvinnen har de fleste voldtektene skjedd inne i traileren, men også i dusjen på ulike bensinstasjoner, hjemme hos tiltaltes foreldre og andre steder.

10. desember 2006 klarte hun å rømme fra traileren mens de var i Lørenskog. Kvinnen reiste dagen etter med fly hjem til Finnmark. Etter dette har tiltalte ringt henne en rekke ganger, og han skal også ha ringt til hennes barn. Til slutt klarte han å overtale henne til å møte ham, og han lovet at han ikke skulle slå henne mer.

– Det høres kanskje rart ut at jeg dro tilbake til ham. Jeg gjorde det for mine ungers skyld, for at de ikke skulle bli skadet. Han sa han ville finne meg uansett hvor jeg var. Han truet også med å drepe ungene mine, sa kvinnen i retten.

Mishandling

På den første dagen i retten er det bare fornærmede som har rukket å forklare seg, og hennes forklaring fortsetter onsdag formiddag. Tiltalte ble pågrepet på et hotell i Vadsø 28. desember 2006. Han hadde da mishandlet fornærmede på det groveste.

Det forelå da en pågripelsesbegjæring på tiltalte i forbindelse med vold mot en tidligere samboer. Politiet skulle pågripe ham i Båtsfjord tidligere samme måned, men tiltalte sa da at han hadde fisk i traileren, og slapp å bli pågrepet. Ifølge fornærmede har tiltalte noen dager seinere sagt på telefonen til politiet at han skulle gifte seg 22. desember og melde seg for politiet dagen etter, noe han ikke gjorde.

Tvunget til å gifte seg

Ifølge kvinnen ville hun ikke gifte seg med tiltalte, men hun var så redd for ham, at hun ikke torde å gjøre noe annet enn det han sa. Han hadde gjentatte ganger truet med å drepe både henne og hennes barn. Hun var overbevist om at han kom til å gjøre det om hun ikke gjorde akkurat hva han sa.

Hun forklarte også at hun håpet og trodde politiet skulle dukke opp og pågripe han den 22. desember når han hadde sagt de skulle gifte seg i Vadsø. Men politiet dukket ikke opp, og gift ble de. De ble skilt ved dom i 2007.