Gå til sidens hovedinnhold

Vinden svakere enn ventet

Artikkelen er over 11 år gammel

Men nå varsler meteorologene telefonstorm. Debatt:

Tirsdag var det ventet at uværet for alvor skulle velte inn over Salten, etter at meteorologene meldte om full storm i store deler av Nord-Norge.

- Det blir mest vind fra 15-tiden og frem til kvelden, opplyste Jakob Inghammar hos Storm Weather Center til an.no tirsdag formiddag.

Svakere enn antatt

Utover ettermiddagen var det imdlertid lite som minnet om en vindstyrke opp mot 25 meter i sekundet - i alle fall i fylkeshovedstaden.

Vakthavende metorolog Bård Fjukstad hos Meteorologisk institutt i Tromsø sier til an.no at vinden på fastlandet i Salten tok svakere enn ventet tirsdag ettermiddag.

Les også: - En middels god klestørk

Sørlig vind

- På øyene langs kysten - Helligvær og Myken for eksempel - har det vært liten storm i perioder. Dette er imdlertid ikke unormalt slike steder. I Bodø har imidlertid vinden tatt mindre enn vi ventet på forhånd. Noe av grunnen til det er at vinden har kommet fra sør, sier Fjukstad.

Han sier at faren for uvær i Salten likevel ikke er helt avblåst.

- Fra midnatt kan det bli fra sterk kuling til liten storm i Bodø. I Salten er det nok Steigen som sannsynligvis får den hardeste trøkken, men fra onsdag morgen blir det uansett vesentlig mindre vind, sier Fjukstad.

Lofoten

Han sier at områdene fra Lofoten nordover til Finnmark har fått det verste været.

Les også: Stormen tok hyttetaket

- Både i Lofoten og i Finnmark har det vært full storm og vel så det. Det er fortsatt ventet ei økning utover natta, men det er usikkerhet knyttet til hvor sterk vind det egentlig blir natt til onsdag, sier meteorologen.

Om uværet ikke slo inn i Salten slik man hadde ventet, så er det en storm Fjukstad er ganske sikker på rammer i Tromsø fra onsdag morgen.

- Får kjeft

- Etter tidligere stormer og ekstremvarsler har vi fått en del telefoner fra folk som ikke skjønner hvorfor vi sender ut ekstremvarsel ettersom vinden ikke hadde tatt slik varselet tilsa. Jeg regner med vi får en del telefoner i morgen også.

- Hva sier de som ringer dere?

- De gir oss kjeft, de er ærlige og oppriktige og vi får høre en og annen nordnorsk glose. Det må vi tåle, sier Fjukstad.

Værdebatt: Fortjener meteorologene kjeft i de tilfellene været ikke blir helt slik de hadde meldt på forhånd? Ta del i værdebatten!

- Hvor sikre er dere når dere sender ut ekstremvarsel?

- Vi er alltid i tvil før vi sender ut slike varsel, men det skal være mer enn 80 prosent sannsynlig at varselet slår til, sier vakthavende meteorolog Bård Fjukstad ved Meteorologisk institutt i Tromsø.