Prosjektleder Aaslaug Vaa har tatt initiativ til pilotprosjektet Jakten på den hemmelige smaken. Hensikten med prosjektet er å utforske tang som menneskemat, skriver Lofotposten.

– Alt tyder på at vi må hente mer mat fra havet i framtiden. Tang er en råvare som er rik på vitaminer og mineraler, og som i større grad bør komme på tallerkenene i Norge, sier Vaa.

Det har gått noen år siden nordmenn ble introdusert for tang som matvare gjennom sushi. Men tangen som brukes i Norge, importeres i all hovedsak fra Asia.

– I Oslo er det mulig å kjøpe tangsalat fra Canada. Tang fra nordlige havstrøk regnes for å ha høyere kvalitet på grunn av renere vann, sier hun.

Nordisk prosjekt

«Jakten på den hemmelige smaken» har flere samarbeidspartnere, deriblant Bioforsk i Bodø og Lofoten Matpark.

– Tang har hovedsakelig vært brukt til gjødsel og dyrefor, men nå prøver vi å se på muligheten til å bruke tang også som menneskemat, sier næringssjef Karl Erik Nystad i Vestvågøy kommune.

Også Nordland fylkeskommune prosjektet med 200.000 kroner, Fylkesmannen i Nordland og Bergesenstiftelsen støtter prosjektet. Det samme gjør Nordisk Ministerråd, som nylig bevilget 350.000 kroner. Denne uken settes temaet på dagsorden med seminar og workshop i Vestvågøy. Forskere og kokker fra inn- og utland skal se nærmere på bruk av tang, både som smaks- og næringstilskudd i menneskemat og som næringstilsetning i dyre- og fiskefor.

– Alle som har interesse for kystutvikling og næringsutvikling, bør komme på seminaret, sier Aaslaug Vaa.

Får smake på tang

Seminaret finner sted på Kvalnes grendehus fredag. Blant innlederne er kulturgeograf Søren Espersen fra Danmark, marinbiolog Michael Roleda fra Bioforsk Bodø og prosjektutvikler Gunntorunn Einarsdottir fra Island.

– Det er spennende om Lofoten kunne bygge nettverk til Island og Færøyene om kommersiell dyrking av tang. Landene har store likhetstrekk med Lofoten, sier Vaa.

I tillegg til seminaret, inviteres publikum til strandsafari og fingermatbord. Kokkene Siv-Hilde Lillehaug og Roy-Magne Berglund fra Lofoten og Leif Sørensen fra Danmark vil tilberede mat med tang.

– Jeg har eksperimentert litt med tang, blant annet tangsuppe, syltet tang og tang som krydder. Særlig tørket tang gir en saltsmak som gjør at det går an å redusere bruk av salt i maten. Samtidig tilfører tang en spennende konsistens og ny struktur i maten, sier Siv-Hilde Lillehaug.

Hun har tro på kommersiell produksjon av tang i Lofoten.

– I dag spiser jo «alle» sushi, men råstoffet importeres fra Asia. Vi har nøyaktig samme tang her i våre havområder, sier hun.