Vil saksøke staten etter fergekutt

Nye aksjoner. I oktober i fjor ble det aksjonert for å beholde Skutvikferga. Nå planlegges nye aksjoner i Hamarøy.

Nye aksjoner. I oktober i fjor ble det aksjonert for å beholde Skutvikferga. Nå planlegges nye aksjoner i Hamarøy. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Raseringen av fergetilbudet mellom Svolvær og Skutvik har fått dramatiske konsekvenser for Hamarøy. Nå vurderer næringslivet i samarbeid med kommunen å gå til søksmål mot staten.

DEL

I første omgang vil det bli bedt om en juridisk betenkning av situasjonen før avgjørelse om et eventuelt søksmål blir tatt.

Begrunnelsen for å gå til et så oppsiktsvekkende skritt er «raseringen av næringsliv og bosetting som nå pågår i Hamarøy» som følge av fergekuttet. Det har nærmest lagt sommer-Hamarøy dødt.

Åpent brev

Ideen om å saksøke staten ble lansert på et møte i Hamarøy mandag kveld og ble svært positivt mottatt. Det samme ble flere andre ideer til konkrete aksjoner. Det vil blant annet gjennom et åpent brev bli krevd at samferdselsministeren kommer til Hamarøy snarest for å sette seg inn i fergeproblematikken.

- Slik situasjonen nå er, er vi tilbake til Rally Hamarøy. Turister er livredde for å stanse i Hamarøy av frykt for å havne bak i fergekøene. Det kan vi ikke leve med, sa direktør Frank Olsen fra Hamarøy Hotell.

Han mener situasjonen som har oppstått vil plassere det kommende Hamsunsenteret i en blindgate.

- Med mindre fergetilbudet blir forbedret vil driften av senteret over tid ikke kunne gå bra, sa Olsen.

Livsgrunnlag trues

Fra 1. januar i år ble fergetilbudet mellom Svolvær og Skutvik redusert til én avgang daglig.

- Konsekvensene så langt er at en pulsåre for Hamarøysamfunnet i realiteten er kuttet. Situasjonen for reiselivsnæringen er dramatisk med en nedgang på mellom 20 og 50 prosent. Livsgrunnlaget både for bedrifter og bosetting i Hamarøy trues. Nyinvesteringer og videre utvikling vil kunne stoppe opp, sa ordfører Rolf Steffensen.

Brekker ryggen

Steffensen var krystallklar i sitt budskap:

- Vi kan ikke ha én slik sommer til. Da brekker Hamarøy-samfunnet ryggen, sa Steffensen.

Fylkespolitiker May Valle, Venstre, mener Hamarøy er utsatt for maktarroganse og at det er nødvendig å ansvarliggjøre regjeringen og samferdselsministeren i denne saken. Eirik Valle fra Nord-Salten Utvikling påpekte at Loffast-begrepet bare er en halv sannhet.

- Lofoten har i realiteten bare fastlandsforbindelse nordover. Mange turister sørfra tror de kan kjøre til Lofoten uten å måtte ta ferge, sa Valle.

Banksjef Knut Hermann mener konsekvensene av det sterkt reduserte fergetilbudet er livsfarlig for Hamarøy kommune.

- Jeg er redd for hvordan det kan bli å bo her i framtiden, sa han.

Artikkeltags