Mannen fra Kautokeino har jobbet 33 år i Forsvaret, men han og andre samer har i mange år blitt nektet å bruke samiske plagg med uniformen. Nå reagerer han på det han ser på som forskjellsbehandling.

– Jeg forstår ikke hvorfor det skal være så enkelt for våre nye landsmenn å få bruke sine plagg, sier Triumf til Ságat.

Han mener det er på høy tid at stjernelua og andre samiske plagg tillates brukt i Forsvaret, på lik linje med hijab, kalott og turban. De samiske tradisjonsplaggene er både mer komfortable og bedre enn alternativene Forsvaret bruker, ifølge Triumf.

– Jeg er ikke så sikker at samelua er det viktigste, men vi har mange gode plagg, som eksempelvis luhkka, som det burde vært åpnet for, sier Triumf til den samiske avisen. Luhkka er en slags poncho.

Denne uken ble det kjent at Forsvaret i sommer formelt endret uniformsreglementet slik at det ble tillatt å bruke hijab, turban og kalott. Det samme regelverket forbyr samiske plagg. Forsvaret forklarer dette med at de samiske plaggene i motsetning til de hijab, kalott og turban, ikke er religiøse.

– De samiske plaggene blir en annen diskusjon enn religiøse hodeplagg, sier Forsvarets pressetalsmann Christian Øverli til Ságat.

– Tillater man samiske plagg, blir det også mye vanskeligere å si hvor grensen skal gå. Da må vi også inkludere flere utenlandske kulturer, sier Øverli. (ANB-NTB)