Vil ha en møteplass

Foto:

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Grethe Riber vil gi familier til barn med Downs syndrom en mulighet til å møtes. Derfor inviterer hun og Kirsti Mentzoni til Nordlands-treff i april.

DEL

Målet for Nordlands-treffet er først og fremst sosialt samvær og nettverksbygging, men initiativtakerne Grethe Riber og Kirsti Mentzoni jobber også med å få til et faglig opplegg. Riber håper mange vil delta på treffet som foregår 11. - 13. april, på Polarsirkelen høyfjellshotell ved foten av Saltfjellet.

– Ingen har noen fasit på hvordan det er å ha et barn med Downs. Derfor er det viktig å møtes, slik at man kan lytte til hverandre og dele erfaringer, sier Grethe Riber.

Litt annerledes. For snart to år siden ble Grethe mor til Amalie (2). Datteren har Downs syndrom, og familien har aktivt oppsøkt andre familier i samme situasjon.

– Når ungene blir eldre og skjønner at de er litt annerledes, kan det være fint å møte andre unge som har oppdaget det samme, mener Grethe.

Inspirasjon til å arrangere treffet fikk Grethe Riber da hun, Amalie og samboer Otto Karlsen, deltok på Nord-Norge-treffet i Skibotn i fjor. På flyplassen på vei til treffet møtte hun medarrangør Kirsti Mentzoni.

– Det var et flott treff med mange muligheter. Litt av målet med treffet er å rekruttere folk til Nord-Norge-treffet. Der har de mange fine faglige innslag, og egne opplegg tilpasset ulike alderstrinn. I tillegg ble vi godt mottatt. Alle nye fikk en familie som hadde vært der før som faddere, smiler Riber.

Lite informasjon. Hun har valgt å engasjere seg for å hjelpe folk som er i samme situasjon med å komme i kontakt med hverandre, slik at de kan utveksle erfaringer og ha det hyggelig sammen.

– Det blir født omtrent fem barn med Downs syndrom i Nordland i året, men vi får bare vite om hverandre på ryktebørsen, sier Riber.

Tilbudet og informasjonen til foreldre til barn med Downs syndrom varierer fra kommune til kommune. Dette skyldes blant annet at det kan gå veldig mange år mellom hver gang et barn med Downs blir født.

– Det er viktig å komme sammen for å få vite om hvilke muligheter og rettigheter vi har til å få hjelp og støtte. Ofte kan samme forespørsel få ulikt svar fra kommune til kommune, forteller Riber.

– Det hadde også vært fint å kunne danne et nettverk som kunne starte opp en forening for familier til barn med Downs syndrom.

Artikkeltags