Gå til sidens hovedinnhold

– Vi bor i en drøm

Artikkelen er over 8 år gammel

Marit og John Åge byttet ut hektisk byliv ut med travel tilværelse i havgapet. Se bildene.

På lille Nordskot i Steigen med sine 80 innbyggere har de startet en helt ny tilværelse, og har ikke angret en eneste dag.

– Vi hadde rett og slett lyst til å få oss et annerledes liv. Det var for mye mas, jag og stress i de jobbene vi hadde i Bodø. Jeg jobbet som eiendomsmegler i sju år og sto på både dag og natt. Både Marit og jeg hadde lyst til å gjøre noe annet. Vi har egentlig ikke fått det så mye roligere i Steigen, men vi har fått en annen livsstil. Vi opplever også en annen glede ved å være på Nordskot enn i byen. Vi føler at vi bor midt i en drøm, beskriver John Åge Handberg (44) entusiastisk. Marit Sjøvoll (46) er enig.

– Det er kjempeflott å bo her, synes hun. Ekteparet beskriver flyttingen fra Bodø til Steigen som et livsstilsvalg.

– Vi har mange venner fra Bodø som kommer på besøk og forteller at de også kan tenke seg til å gjøre det samme som oss. For de aller fleste blir det med praten, sier Marit.

– Det gjelder å gripe mulighetene når de byr seg, sier John Åge Handberg.

Det er han vant til å gjøre. Da han for noen år siden fikk tilbud om å være med på tur til Nordpolen tre uker senere, takket han umiddelbart ja.

– Jeg sprang opp og ned på Keiservarden annenhver dag i et par uker, så dro vi av gårde. Det ble en fin tur, gliser han.

Tårn

Like stor handlekraft viste han da han ble oppmerksom på at bryggeeiendommen var til salgs. Han var på tilfeldig båttur forbi anlegget og ble så betatt at familien dagen etter kjøpte eiendommen.

Begeistringen til ekteparet er lett å forstå. Praktfulle Nordskot Brygge, som er familiens nye hjem, er en fryd for øyet.

Den velholdte og hvitmalte bygningsmassen ligger på et kaianlegg på Nordskot med storslagen utsikt mot Grøtøyleia og Vestfjorden. På en høyde overfor bryggeanlegget er utsikten enda mer utrolig.

– Her har vi fått rammetillatelse for å bygge et spektakulært tårn i fem etasjer. Det er et prosjekt som ligger litt fram i tid, understreker de. Eiendommen på Nordskot bar tidligere navnet Bremneskaia. Det var en handelseiendom med både butikk, kai og båtanløp.

Nye jobber

Både John Åge og Marit har fått seg faste jobber i Steigen. Han som finansrådgiver i den lokale banken, hun som styrer i en barnehage. Thea Emilie (5) går i 1. klasse og Daniel (16) på videregående skole i Leinesfjord. På fritiden driver John Åge og Marit Nordskot Brygge som et sjøsportanlegg der det spesielt satses på fisketurisme.

– Det er en veldig grei måte å gjøre det på. Vi har ikke sett for oss at dette skal være hovedjobben vår, men kun en binæring. Vi har satt bort bookingen til en turoperatøren Din Tur. Gjestene i år har hovedsakelig kommet fra Tyskland, Polen, Nederland og Tsjekkia. Svært mange av dem er ikke opptatt av å drive med matauk, men slipper ut det aller meste av fisken de får etter å ha tatt bilde av fangsten. Vi er glade for å ha unngått rovfiske blant gjestene våre. Vi må jo ha gjort noe rett for stort sett alle som har vært her, sier at de vil komme tilbake neste år. Det er tydelig at anlegg og omgivelser faller i smak, sier Handberg, mens han og Marit viser rundt inne i hjemmet deres på kaia på Nordskot.

Også der er det et sterkt maritimt preg. Det er brukt mye glass og grove materialer og over alt er det god utsikt.

Kvalitet

De nye eierne av Nordskot Bygge forteller at det har vært en utfordring å bygge opp anlegget på såpass kort tid som de har gjort.

– Det har tatt en del krefter siden vi samtidig har vært i full jobb, tatt etterutdanning og flyttet. Vi har begge mistet mødrene våre det siste halvåret etter kreftsykdom. Det kjennes på kroppen at det har vært mye å gjøre på kort tid. På et tidspunkt så jeg ting som ikke var virkelig ut av vinduet her. Men det går bedre nå. Tingene går seg til, sier John Åge ettertenksomt.

Ekteparet har også investert en god del millioner i å kjøpe og å utvikle anlegget. Den gamle kaia er revet og erstattet med en ny og mye større, samt marina og fasiliteter for sjøsport. Bygningene på gammelkaia er også revet og erstattet med nye moderne bygninger i samme stil. Ekteparet ønsker ikke noe fokus på pengebruken, men hele Nordskot Brygge består av fire-fem høykvalitets boenheter for utleie, pluss hovedhuset familien selv bor i. I tillegg er det investert i fem utleiebåter.

– Satsingen på kvalitet er liksom nisjen vår. Fisketurisme er det viktigste elementet, men vi skal etter hvert også prøve oss stadig mer på nordlys- og vinterturisme. Utenfor sesongen satser vi på bedriftsmarkedet. Vi har kapasitet på 25 sengeplasser. Utvidelsesmuligheter har vi også, men det håper vi at ungene vil være med på, sier de. Det er noe ungene slett ikke ser bort fra, selv om sønnen Daniel ikke hadde lyst til å være med på flyttelasset fra Bodø.

– Men pappa lovet å doble ukelønnen hvis jeg ble med og da sa jeg ja. I dag er jeg glad for det. Jeg vil mye heller bo her enn i Bodø. Det er mye bedre folk her og mye mer å gjøre. I Bodø satt vi stort sett bare og spilte. Her spiller jeg aldri, forteller Daniel.

Han har allerede tatt kystskippersertifikat og gjennomgått sikkerhetskurs med tanke på å være med på drifte anlegget i framtiden.

Med på laget

Storebror Christian (21) ble sammen med Marius (18) igjen i Bodø da familien flyttet til Steigen. Han kom etter og er i dag godt etablert med hus, samboer og barn.

– Det er flott å bo her. Vi lever et roligere liv, godt unna alt kjas og mas i byen. Det er mye mer å gjøre her enn i byen. Akkurat nå driver jeg på og pusser opp huset og passer ungen vår. Jeg er også mye på havet for å fiske, padle eller drive på med paddleboard, forteller Christian. Han har planer om å starte opp med chartervirksomhet med rib-båter neste år. – Jeg kan godt tenke meg å være med på å drive anlegget i framtiden, sier han.

Padler

Dette er uttalelser foreldrene liker å høre. De setter også stor pris på nærheten til naturen og havet og bruker begge deler flittig. De hopper gjerne rett i sjøen fra bryggekanten, padler kajakk, driver fridykking eller fisker. Den store hobbyen for tiden er paddleboard; padling på surfebrett.

– Det er utrolig artig. Så snart anledningen byr seg med værforhold har vi planer om å padle over Vestfjorden på brettene, forteller de.

Marit Sjøvoll og John Åge Handberg hadde Nordskot Brygge som fritidseiendom i cirka seks år før de bestemte seg for å flytte til Steigen.

I januar i fjor tok ekteparet det store spranget sammen med de to yngste barna. Senere har eldstesønnen også flyttet il Steigen, mens nest yngstemann for tiden har jobb i Bodø. Anlegget bygde de opp på bare ett års tid.

– Vi har aldri angret på beslutningen og ikke hatt et kjedelig øyeblikk. Vi har vært særdeles aktive og det har stort sett bare vært oppturer og nye, flotte opplevelser hver dag, selv om det var mye arbeid det første året for å få anlegget opp og gå. Det aller beste er naturen, utsikten og havluften. Vi opplever begge en stor glede ved å skape noe. Vi har også funnet oss veldig godt til rette i lokalmiljøet på Nordskot. Vi har ikke savnet byen eller det gamle huset vårt i Bodø særlig mye. Det største savnet har vært familie og venner, men heldigvis er det kort vei, bare halvannen time med hurtigbåt mellom Nordskot og Steigen.

– Dere savner heller ikke tilbudene i Bodø?

– Det er faktisk slik at vi nå går minst like mye på kino og restaurant i Bodø som da vi bodde der. Når vi først er på bytur tar vi oss en runde, besøker venner og kjente, samt tar oss en tur på kino og deretter på byen. Etter å ha vært i byen noen dager føles det godt å komme hjem til Nordskot igjen. Her er vi kommet for å bli, sier Marit Sjøvoll og John Åge Handberg.

Kommentarer til denne saken