Gå til sidens hovedinnhold

Værøy rasert av Berit

Artikkelen er over 10 år gammel

Stormfloa satte store spor etter seg på Værøy natt til lørdag. Helikopterhavnen på Værøy er rasert etter nattens vær. Det samme er veien mellom Sør- og Nordland. Se de utrolige bildene av stormfloens herjinger

De ansatte på heliporten kunne i dag bare registrere at helipaden er helt ødelagt. Det er ikke mulig å bruke den som landingsplass.

Vasket ut

Da uværet sto på som verst i natt, sto sjøen høyere enn noen gang tidligere, og helipaden ble vasket ut.

Inne på passasjerterminalen kom vannet inn, og de ansatte sto i støvler og jobbet for å få vannet ut igjen. En av de ansatte, Roger Rønning, forteller at det kom tang inn i terminalen.

Garasjeanlegget ved siden av passasjerterminalen ble også hardt rammet.

Alle de fire garasjeportene ble slått inn av bølger, og inne ser man tydelig vannets herjinger. Alt løst ligger slengt rundt på gulvet sammen med tang og vått papir.

Flyttet av vannmassene

Også andre steder på Værøy ble rammet av Berit. Hydraulikken på ferjeleiet var en tid ute av drift, men er nå i orden igjen.

Men venterommet på ferjeleiet er flyttet godt bort fra grunnmurene, taxibua er flyttet av vannmassene, og autovernet ved biloppstillingsplassen er skrellet innover land.

Også veien mellom Sørland og Nordland har fått store skader på grunn av stormfloa.

Værøyværinger Avisa Nordland har vært i kontakt med forteller også at rundt høyspentmasten hvor strømtilførselen til øya kommer i land er store deler av massene skylt ut.

Mye ødelagt i Nordland

Beredskapsstaben hos Fylkesmannen i Nordland ser ifølge NRK Nordland for seg at skadene vil beløpe seg til flere titalls millioner kroner.

– Vi ser skader på hus og veier. Infrastrukturen nær sjø er ødelagt mange steder, sier rådgiver Asgeir Jordbru i beredskapsstaben til NRK Nordland.

Selv om kommunene var godt forberedt, ble skadene omfattende.

– Vi hadde sendt ut varsel på forhånd, og inntrykket er at kommunene hadde satt i gang tiltak for å minske skadene. Vi har også tatt kontakt med Værøy kommune for å se om de trenger ekstra hjelpMen dette er likevel en ekstrem situasjon, sier Jordbru.

Midtre Hålogaland politidistrikt melder at de i løpet av lørdag har mottatt flere meldinger om naturskader etter stormen ”Berit”.

Moloen i Mortsund er påført skade, flere naust på Børøya er skadet, vegen mellom Holdal og Bergstallen er utgravd på grunn av været og en fyrlykt på Galgeholmen ved Skrova er skadet.