Gå til sidens hovedinnhold

Varmerekord og tropenatt

Artikkelen er over 10 år gammel

Juni ble nesten sjokkvarm. I Saltdal ble det målt den nest høyeste temperaturen noensinne i Nord-Norge, med rekordvarme 33,8 grader.

I 1920 ble det målt 34,3 grader på Finnmarksvidda. Siden er det ikke blitt målt slik rekordvarme i hele Nord-Norge før altså 11.juni i år, i Saltdal.

- 33,8 grader i Saltdal var også det høyeste vi målte i hele Norge første del av juni, sier meteorologisk konsulent ved Vervarslinga i Nord-Norge, Håvard Larsen.

Vågøynes i Bodø fikk nesten tropenatt. Men natt til 10 juni "falt" temperaturen til litt under 20 grader. Dermed var det Skrova fyr som kunne rose seg med å ha tropenatt med laveste temperatur gjennom hele natten på 21, 5 grader.

Det ble også satt ny junirekord på Vågøynes med 29.grader.

Det var fire målestasjoner i Nordland og Troms som satte ny rekord for høy månedstemperatur. Det var i Saltdal, Vågøynes, på Vega og Senja.

Store deler av Nord-Norge fikk også betydelig mindre regn med bare 25-60 prosent av normalen i juni.

- Det var en lang periode med kontinental varm luftmasse over hele landsdelen med unntak at av finnmarkskysten. Finværet varte også lenge, over en uke, sier Larsen.

Det er ikke bare Nordland som satte rekorder.

Lenger sør i landet ble det mål den nest våteste juni måned på hundre år. Østlandet som helhet fikk 200 prosent mer regn enn normalen. Det samme fikk Vestlandet som helhet, der var det den fjerde våteste junimåned som er målt på 100 år.

Nå lover meteorologen at finværet skal komme igjen her nord.

- Der ser bra ut i uken som kommer. Sol og varme kommer søndag, men det blir nok ikke så varmt som enkeltdagene i juni, sier Larsen.

På kysten får vi litt vind fra nord, den kan komme en regnskur av og til men stor sett blir det varmere og sol. På indre strøk kan temperaturen bikke over 20 grader.